ČR chce postavit nové velvyslanectví v USA za půl miliardy

Praha - Česká diplomacie chce v USA postavit nové velvyslanectví za půl miliardy korun. Plán dnes schválila vláda. Současná budova, která byla postavena v roce 1969, má podle diplomatů nevyhovující rozvody i další nedostatky. Oprava domu by podle ministerstva zahraničí byla příliš nákladná, neboť nikdy nebyl komplexně rekonstruován. Zahájení stavby se podle současného časového harmonogramu plánuje na rok 2014.

Diplomacie má již i architektonický návrh na stavbu, vítěz vzešel z mezinárodní soutěže v roce 2010. Vybrán byl projekt architektonického ateliéru Chalupa architekti. Z dřívějších informací vyplývá, že řešení mise má půdorys ve tvaru písmene ypsilon. V „noze“ písmene jsou reprezentační prostory, v ramenech naopak kanceláře administrativy. Budova využije zvlněného terénu, zatímco reprezentační část bude jednopodlažní, část pro kanceláře čtyřpodlažní.

„Zahájení stavby se podle současného časového harmonogramu plánuje na rok 2014. Vzhledem k úsporným opatřením ve státním rozpočtu není možné v tuto chvíli odhadnout, zda se tento časový harmonogram podaří dodržet,“ uvedlo v materiálu pro vládu ministerstvo. Po schválení nyní zahájí první rozpracování projektu.

„Je to nezbytná prvotní fáze každého většího architektonického díla. Její součástí jsou i geologické a pedologické průzkumy na pozemku ambasády a adaptace soutěžního architektonického projektu na místní podmínky ve Washingtonu,“ dodal Černínský palác. Cílem bude propracování projektu do detailů, které podle ministerstva nemohou plány určené pro architektonické soutěže řešit.

Ve vládním materiálu ministerstvo odhaduje, že celkové náklady na projekt dosáhnou výše 579 milionů korun. Ministerstvo na to chce získat peníze z prodeje svého nemovitého majetku v Česku i zahraničí. „V letech 2011 a 2012 by měly příjmy z prodeje činit cca 520 milionů Kč. V průběhu dalších let pak (ministerstvo zahraničí) předpokládá prodeje ve výši cca 500 milionů Kč,“ konstatoval úřad.

Vydáno pod