Schwarzenberg s možností rušit MŠMT zatím polemizuje

Praha – Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zatím nepovažuje možnost rušit ministerstvo školství v rámci úspor za nejšťastnější řešení. Mluvit o rušení konkrétních resortů je podle něj předčasné a musí se ještě pečlivě promyslet. Vláda by se podle Schwarzenberga měla nyní spíše podívat na to, které konkrétní agendy z různých ministerstev lze vypustit, přeskupit nebo případně sloučit. Právě o možnosti zrušit resort školství mluvil ve středu v Radiožurnálu šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík s tím, že by jej mohlo nahradit velmi malé ministerstvo pro vědu, výzkum a vysoké školství.

Podle středečního prohlášení Gazdíka je například oblast základního a středního vzdělávání v současnosti de facto ve správě místních samospráv a vysoké školy jsou naopak značně autonomní subjekty. Tělovýchova a sport by mohly spadnout pod pozměněné ministerstvo kultury a sportu. Schwarzenberg je však ke konkrétním plánům svého stranického kolegy zatím zdrženlivý. „Neumím si představit, že by bylo zrušeno ministerstvo školství. Vůbec bych ještě nemluvil o zrušení ministerstev. Já bych se podíval na to, jaké agendy můžeme zrušit, které můžeme uvolnit, přeskupit. Je otázkou, co je nejpraktičtější,“ sdělil předseda TOP 09 v Interview ČT24.

O rušení ministerstev se uvažuje v souvislosti s plánovanými úsporami v rozpočtu. Vláda si hodlá nechat zpracovat analýzu, podle které se chce rozhodnout, zda a která ministerstva bude možno zrušit a jejich agendy převést do jiných resortů. I podle premiéra Nečase je prozatím předčasné o rušení konkrétních resortů hovořit.

Karel Swarzenberg, Petr Nečas a Radek John
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

Případné zúžení vládní administrativy je však pouze jedním z úsporných opatření, na kterých se koalice dohodla a uzavřela tak týden trvající krizi, kdy nejmenší koaliční strana Věci veřejné hrozila demisí svých ministrů. „Přece jenom jsme se dohodli na nutných krocích, které potřebujeme na stabilizaci rozpočtu. Poněvadž jsme odpovědní, tak budeme dále pracovat. Není to lehké a někdy člověk je naštvaný, nicméně máme odpovědnost za tuto zemi, máme odpovědnost za rozpočet, tudíž jsme se dali do práce a dohodli se,“ dodal Schwarzenberg.

Ani poslední mezikoaliční spor z minulého týdne se ale neobešel bez silných konfrontačních slov a ultimát z jednotlivých stranických táborů. Slyšet byl v tomto ohledu hlavně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Schwarzenberga je na spolupráci s VV nejtěžší nepředvídatelnost a politická nevyhraněnost. „Všechny ty skandály nechme stranou, teď z čistě politického hlediska. Normální strany jsou postavené na svých hodnotách – sociálnědemokratických, křesťanskodemokratických, konzervativních, nebo to jsou liberálové. U VV není úplně jasné, na čem ta strana je postavená,“ zmínil šéf TOP 09.

„My jsme se dohodli, že se nebudeme navzájem vydírat a že teď budeme opravdu loajálně spolupracovat. Doufám, že se tato slova dodrží. Kdyby někoho napadlo se vracet ke staré taktice, tak holt to skončí. Ale VV dostaly příslib, my jsme jim pozorně naslouchali a v některých detailech jsme jim vycházeli vstříc.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)