ČSSD chce Vondrovu hlavu, ministr se odvolává na soud

Praha - Konečné slovo nad tím, zda byly zakázky v kauze ProMoPro předražené a došlo k pochybení, může mít podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) až soud. Uvedl to v tiskovém prohlášení pro média. Policie už v kauze obvinila celkem 12 lidí. Vondra jako tehdejší vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal. Dosud se hájil tím, že podmínky smlouvy nevyjednal a kontrakt nepodepsal. Podle svých slov je stále přesvědčen, že i jeho tehdejší náměstkyně Jana Hendrichová jako „slušná, pečlivá a této zemi oddaná úřednice“ státu vědomě či záměrně žádnou škodu nezpůsobila. Opozice má ale na věc jiný názor. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dnes premiéra vyzval, aby se zasadil o odchod Vondry z čela resortu. ČSSD rovněž požaduje, aby Nečas vyloučil, že stamiliony z podezřelé zakázky skončily na účtech ODS.

„Jsem rád a myslím, že by byl každý v mé situaci, že se ty věci konečně posouvají kupředu, nic se nezametá pod koberec,“ řekl dnes Vondra novinářům ve sněmovně, kde se účastnil jednání branného výboru. V tiskovém prohlášení pak uvedl, že zatím nemá k dispozici téměř žádné oficiální informace, ale že se také své případné odpovědnosti nikdy nezříkal. Už loni nabídl premiérovi Petru Nečasovi v souvislosti s vyšetřováním kauzy k dispozici svou funkci.

Nečas dnes uvedl, že Vondra by převzal politickou odpovědnost, pokud by jeho podřízení byli uznáni vinnými z porušení zákona. „Pokud by byl přímo obviněn, znamenalo by to jeho okamžitý odchod z vlády,“ zdůraznil premiér. „Pokud se někdo v této souvislosti dopustil nelegálního chování, nechť to standardně prošetří orgány činné v trestním řízení,“ dodal. Vondra nyní být obviněn nemůže, jako senátor má imunitu.

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Vyzýváme pana premiéra, aby učinil kroky nezbytné k tomu, aby Alexandr Vondra opustil ministerstvo obrany. Zároveň ho vyzývám, aby vyvrátil to, že ty stamiliony proudily do pokladny občanských demokratů… Pokud ODS nemá nikoho věrohodnějšího na ministerstvo obrany než Alexandra Vondru, pak by to byla jen ukázka stavu, ve kterém se tato vláda nachází.“

Podle středečních informací serveru E15.cz a dnešních údajů Aktuálně.cz obvinila policie celkem tři bývalé Vondrovy podřízené, kromě Hendrichové ještě tehdejší ředitele odborů Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. „Je tam jistým způsobem vytýkáno, že jsme měli mít více kontrolních mechanismů. Můžu říct, že mechanismy, které byly nastaveny, byly ty, které jsou zcela obvyklé ve státní správě… Sama pro sebe jsem z toho nevyvodila, že by moje obvinění bylo oprávněné,“ řekla dnes ČT Hendrichová. Zbývajících devět stíhaných jsou podnikatelé z firem, které se podle policie zapojily do spletitého řetězce fiktivních služeb, na jejichž konci byla stamilionová škoda pro český stát. 

Podle informací České televize vyslýchají detektivové všechny zadržené najednou, aby se nemohli mezi sebou domlouvat. Zatím není jisté, jestli budou po výslechu propuštěni. Vyšetřovatelé dál o případu odmítají informovat. „Osoby, jména nebo seznamy, které kolují v tisku, nemůžeme potvrzovat ani vyvracet,“ uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.  

Zakázku na tlumočení, osvětlení, videopřenosy a další služby dostala od Úřadu vlády bez soutěže firma ProMoPro podnikatele Jaroslava Veselého. Úřad vlády jí za ozvučení předsednictví zaplatil 525 milionů korun. Celkem 378 milionů od Veselého odešlo údajným dodavatelům firmy ProMoPro. „Co si dělá můj subdodavatel s penězma, to je jeho problém,“ řekl Veselý už dříve Reportérům ČT. Podle vyšetřovatelů ale byla zakázka předražená, zajistili navíc doklady o tom, že nejméně 135 milionů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem.

Ministerstvo financí dříve uvedlo, že není jasné, co stát získal za zhruba 240 milionů korun, tedy přibližně polovinu částky pro ProMoPro. Znalecký posudek, který si nechalo zpracovat státní zastupitelství, pak podle Euro.cz ukázal, že stát na zakázce tratil téměř 390 milionů korun.