Vodáci odemkli řeky, sezona začala

Praha - Vodáci po celém Česku o víkendu odemykají řeky a zahajují novou sezonu. Sjízdné jsou zejména toky na severovýchodě Česka, na většině horních úseků je však zatím vody málo. Vltavu vodáci odemkli hned na dvou místech, slavnostnímu zahájení sezony ale počasí zrovna nepřálo. Nad krajinou se stahovala mračna, teploměr ukazoval sedm stupňů Celsia, ale nepršelo. Do Vyššího Brodu a Českého Krumlova se sjelo kolem čtyř stovek vodáků. Nechyběli ani vyšebrodský vodník a českokrumlovský hastrman.

Ve Vyšším Brodě požehnal sezoně místní farář. Dorazil i kanoista Lukáš Pollert, který se na řeku navzdory počasí vydal i se čtyřmi dětmi. „Doposud jsem se žádného odemykání řeky neúčastnil. Když jsem trénoval, tak už byly asi všechny řeky odemknuté…,“ smál se. Na Vltavu má ale nejhezčí vzpomínky, proto ji v posledních letech každoročně jezdí.

V Českém Krumlově zase křtili vodácké nováčky. Nejmladšímu plavci bylo dva a půl roku. Všichni museli prokázat, že znají hlavní povinnosti háčka vůči zadákovi: nosit pivo, nikdy se na nic neptat, nikdy neprotestovat, po dobu plavby mlčet a najít místo pro stan. Pořadatelé se ale ani letos nedokázali shodnout na jedné akci a vodáci tak museli volit, kde chtějí Vltavu odemknout. Obě akce se konaly ve stejný den i ve stejnou hodinu.

Lukáš Pollert se svými dětmi
Zdroj: David Veis/ČTK

Registraci pro splutí Vltavy v úseku od Soumarského Mostu po most u Pěkné zahájí Správa Národního parku Šumava v týdnu od 23. do 29. dubna. Tak jako v uplynulých dvou letech se bude provádět buď prostřednictvím internetového registračního systému na stránkách parku, případně v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most. Splouvání tohoto úseku Vltavy je omezeno kvůli chráněným druhům živočichů.

Vodáci odemkli i Otavu v Sušici, Úslavu pod Vrčení ve Ždírci a Jizeru pod Malou Skálou. Na Jizeře a Chrudimce dobrovolníci čistí břehy od zimních náplav. Na Cidlině proběhlo tradiční společné splutí s názvem Želviáda, na Ostravsku pak společná plavba od soutoku Lučiny s Ostravicí do polského Zabelkova. Vodáci se mohou také vydat na některé menší řeky, které jindy mívají málo vody. „Objevit je možné Ploučnici pod Mimoní i Orlici včetně jejích zdrojnic. Po Tiché Orlici lze plout od Letohradu a po Divoké Orlici od Doudleb,“ upozornil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Na Moravě jsou sjízdné střední toky Bečvy, Odry či Opavy a dolní tok Dyje.