Poplatek u lékaře by se mohl zvýšit, prý přestává regulovat návštěvy

Praha - Ministerstvo zdravotnictví představilo na tiskové konferenci další část zdravotnické reformy. Plánuje mimo jiné zvýšení některých poplatků, u lékaře by se místo 30 korun mělo platit 50 a za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře na několik set korun. Uvedl to náměstek Petr Nosek, podle kterého by se mohla rozšířit i nadstandardní péče - nově by tam patřily lázně, rehabilitace i všechny zubní plomby. Ministerstvo ale čeká na verdikt Ústavního soudu, který zavedení nadstandardů zkoumá. Ve druhé fázi se mají změnit i pravidla pro zdravotní pojišťovny a mají vzniknout univerzitní nemocnice.

Změny by mohla přinést novela zákona o zdravotním pojištění, a to od roku 2014. Podle ministerstva by se poplatky u lékaře mohly zvýšit, protože nynější částka prý pomalu přestává fungovat a regulovat počty návštěv. K růstu spoluúčasti pacientů z původních 17 na 22 procent v roce 2014 zavazuje Hegera programové prohlášení vlády Petra Nečase (ODS).

„Vyčkáme v našem dalším úsilí, jak Ústavní soud dopadne. Jestli některé věci zruší, bude velmi obtížné spoluúčast zvyšovat. Jestli naopak naše kroky v některých aspektech uzná, tak je tady možno vidět řadu dalších oblastí pro zvýšení spoluúčasti,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Pokud se bude s poplatky hýbat, budou sociální aspekty velmi pilovány, aby ti nejslabší lidé neplatili zdaleka tolik, jako lidé bohatí,“ dodal ministr v Událostech.

Ministerstvo už před rokem nepochodilo s plánem zpoplatnit všechny plomby ani se zvýšením poplatku za návštěvu odborného lékaře bez doporučení praktika. Podle Hegera se tyto představy nemění, podrobnosti ale nechtěl uvádět. Řekl jen, že v souvislosti s růstem plateb pacientů by zdravotní pojišťovny měly dostat oprávnění vydávat „zdravotní řád“, který by přesně určil povinnosti pacientů při pohybu po systému, tedy při volbě lékaře. Pacienti by mohli platit nově třeba za to, že si vyžádají názor třetího a dalšího lékaře k plánované závažné léčbě. Reformní zákon jim garantuje právo na názor druhého lékaře.   

V roce 2010 vydali pacienti za regulační poplatky 5,6 miliardy korun, což byl ve srovnání s předešlým rokem tříprocentní pokles. Ke snížení vybrané částky přispělo zrušení poplatků u lékaře pro děti od dubna 2009 i omezení nadbytečných návštěv v ordinaci. Domácnosti daly v roce 2010 nejvíc - 48 procent peněz - za poplatky za recept. Celkem 27 procent putovalo za návštěvu lékaře a 22 procent za hospitalizaci.

Klíčové změny čekají pojišťovny i fakultní nemocnice

Podle Hegera jsou připravované změny přínosem pro pacienty, lékaře i celý zdravotnický systém. České zdravotnictví se prý přiblíží standardům obvyklým v Evropě, zároveň změny přispějí k tomu, aby se plýtvání penězi omezilo. Klíčové jsou podle ministra dva zákony - o zdravotních pojišťovnách a univerzitních nemocnicích. Důležité je i chystané zjednodušení vzdělávání zdravotníků a zpřísnění reklamy na léky. Reformy řeší také nárok pacientů na úhradu péče, kterou budou čerpat v jiné zemi EU. Zabývají se také ochranou pacientů v rámci systému jednotného sledování a vyhodnocování nežádoucích účinků léčiv a jejich padělků.   

Zdravotní pojišťovny budou řídit správní rady složené z odborníků - tím pádem ztratí na jejich fungování vliv politici. Ti už nebudou ovlivňovat ani fakultní nemocnice, které se mají změnit na univerzitní nemocnice - jejich ředitele už nebude jmenovat ministr zdravotnictví, ale správní rada složená ze zástupců státu, vysokých škol a krajů. Zákon také přesně vymezí počet těchto nemocnic, jejich neziskový charakter a spolupráci s lékařskými fakultami. 

Úplnou novinkou v legislativě je zákon o zdravotnických prostředcích, který určí podmínky pro jejich uvádění na trh či požadavky na distribuci. Novela transplantačního zákona upraví pravidla pro zajištění kvality a bezpečnosti orgánů pro transplantaci, řeší i využití orgánů od zemřelých dárců, kteří nejsou občany ČR. Upravuje náhradu výdajů a ztráty příjmů pro žijící dárce a příspěvek na pohřeb tomu, kdo ho zemřelému dárci vypraví.   

Novela zákona o léčivech zavádí podkategorii výdeje léčiv na předpis s omezením, má zabránit zneužívání subutexu, který narkomanům nahrazuje heroin. Vznikne registr výdejů těchto přípravků. Novela zákona o ochraně před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a jinými návykovými látkami zpřísní ochranu mladistvých. Zcela nový zákon o hluku stanoví nový systém kompetencí, odpovědnosti a dozoru nad ochranou proti hluku.   

Vydáno pod