Bárta k rozsudku: Chci zúčtovat svoje kormidelnické řemeslo

Praha - Obvodní soud Prahu 5 zítra vynese verdikt v kauze údajné korupce ve Věcech veřejných. Šéf poslaneckého klubu a exministr dopravy Vít Bárta čelí obžalobě z podplacení bývalých stranických kolegů Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Oba muži obžalobu odmítají. Bárta už předem oznámil, že pokud bude odsouzen, odejde z politiky. V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že ani v případě osvobození se nechce vrátit do vlády. Zato Škárka chce v politice dál zůstat.

Vít Bárta zatím průběh soudu a svoje další plány do budoucna komentoval velmi zdrženlivě. Dnes ale České televizi řekl, že zítra hodlá před svými spolustraníky složit účty: „Jdu na to jednání s tím, že jsem byl dlouhou dobu kormidelníkem lodi, která byla ve velké bouři. Zítra míním zúčtovat svoje kormidelnické řemeslo. Kdybych byl zítra odsouzen, končím ve vysoké politice. Znamená to odchod ze všech stranických funkcí i z pozice předsedy poslaneckého klubu.“ Bárta také oznámil, že ať už bude odsouzen, nebo osvobozen, do vlády se vracet nechce.

Naopak Jaroslav Škárka chce v politice dál zůstat: „Svoje pokračování v politice budu rozvažovat poté, co padne rozsudek. Nicméně osobně, protože se politice věnuji už dlouhodobě a od komunální úrovně, bych v ní rád dál pokračoval.“ Verdikt ovšem může ovlivnit třeba to, jestli setrvá v čele poslanecké skupiny, která prověřuje hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. „Tato skupina vznikla již dávno před tím, než byla kauza úplatku ve Věcech veřejných,“ říká Škárka.

Vít Bárta a Jaroslav Škárka před soudem
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podmíněné tresty pro oba

Žalobkyně navrhuje oběma mužům podmíněný trest – s odkazem na dosavadní bezúhonnost. Vítu Bártovi ve třetině zákonné sazby (což je kolem dvou let) ovšem s dlouhou zkušební dobou. Pro Jaroslava Škárku žádá mírnější sankci – zhruba rok s dvouletou podmínkou. Kromě toho chce, aby státu propadlo 670 000, o které šlo.

K procesu se jako poškozená připojila i Kristýna Kočí, která žádala veřejnou omluvu Víta Bárty. Protože to ale zákon neumožňuje, chce symbolické odškodnění 5 tisíc korun – tedy procento z částky, kterou se ji měl Bárta snažit uplatit.

Nečas nechce o návratu Bárty do vlády ani slyšet

Soud dopadá i na zbylé koaliční strany. Bez ohledu na dnešní citované vyjádření Víta Bárty premiér už dříve řekl, že jeho návrat do vlády vylučuje – ať bude verdikt znít jakkoliv: „Nepřipouštím diskusi, která se týká personálií. Navíc platí to, že otázka politické důvěryhodnosti je širší, než je otázka pouze jedné, dejme tomu konkrétní, před soud postavené kauzy.“

Rozsudek tak jako tak ovlivní budoucnost nejmenší koaliční strany. Některé kraje volají po úplné obměně vedení. Květnová konference strany tak může být volební.