Nečas čeká, že Bárta i Škárka odejdou z politiky. Sobotka chce předčasné volby

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) bere verdikt soudu nad předsedou poslaneckého klubu VV Vítem Bártou na vědomí a čeká, že Bárta splní slib a odejde z politiky. Totéž Nečas očekává od Jaroslava Škárky (nezařazený), i když ten už není koaličním poslancem. Rozsudek nad Bártou ovšem podle premiéra neohrožuje naplňování koaličního programu. Bárta byl odsouzen kvůli podplácení k trestu 18 měsíců odnětí svobody podmíněně na zkušební dobu 30 měsíců a dále k náhradě škody. Škárku pak soud poslal za podvod na tři roky do vězení s dozorem. Verdikt ale není pravomocný.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na brífinku znovu vyzval ODS a TOP 09 k předčasným volbám: „Je skutečně poslední chvíle z pohledu zachování elementární politické kultury v ČR, aby Petr Nečas a Karel Schwarzenberg ukončili koalici s Věcmi veřejnými a myslíme si, že více než kdy jindy je aktuální stále trvající nabídka ČSSD: dohodněme se na nových volbách do Poslanecké sněmovny, bude to nejlepší řešení pro českou společnost.“ 

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška dnes česká justice zafungovala bez ohledu na politiky. „Dala tak signál, že žijeme v právním státě, kde zákony a právo mají základní prioritu,“ uvedl Hašek v prohlášení pro média.

Prezident Václav Klaus nebude podle svého mluvčího hodnotit rozhodnutí nezávislého soudu. Prezident je však smutný z toho, že se v české politice rozmáhají praktiky, kdy se místo formulace a prosazování myšlenek a hlasování o nich bojuje uplácením, odposlechy, vzájemným udáváním se a soudy. 

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Věci veřejné dnes obohatily odsouzením svých dvou politiků historii parlamentních stran v Evropě: „Aby u nějaké parlamentní strany byl v jeden den její dlouholetý předseda a předseda její parlamentní frakce odsouzen za podvod a uplácení, to si myslím, že v historii evropského parlamentarismu nemá obdoby,“ poznamenal Kalousek. Škárka byl předsedou VV od března 2005 do června 2009. 

Předseda strany Karel Schwarzenberg pak podotkl, že je na čase, aby strana, která hlásala před volbami boj s korupcí a úplatky, nyní sama vyvodila důsledky.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že rozsudek má racionální jádro a je třeba ho respektovat. Filip jako předseda kontrolního výboru teď bude řešit situaci, kdy má Jaroslav Škárka šéfovat poslanecké skupině, která má prověřit hospodaření NKÚ.

Manželka a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová si podle svého prohlášení nedokázala představit, že budou odsouzeni oba politici. „Čekala jsem rozsudek 'buď, anebo'. Buď Vítek uplácel, nebo Škárka podváděl,“ vysvětlila. Připomněla, že poslankyni Kristýnu Kočí považuje soudce za nevěrohodnou postavu, Škárka dostal nepodmíněný trest. „Právě tito dva lidé však obvinili Víta Bártu. Ptám se, na základě čeho tedy dostal Vítek podmínku?“ uvedla poslankyně. „Stojím dál za svým manželem a i podle reakcí odborníků věřím, že odvolací soud rozhodne o jeho nevině,“ dodala.

Poslanec Tomáš Jarolím (VV) byl verdiktem soudu překvapený, ve vysvětlení verdiktu se prý z 95 procent říká - byl to puč Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky - a zároveň odsuzuje pana Bártu za to, že poslancům, kolegům nabídl, že jim pomůže. „Po pravdě, já to trochu přirovnávám k tomu, že jsem dnes byl svědkem poprvé od 50. let politického procesu v přímém přenosu.“

Podle Kalouskova stranického šéfa Karla Schwarzenberga je na čase, poslanec Jiří Paroubek (LEV 21) považuje dnešní verdikt za příklad třídní spravedlnosti na úrovni Zimbabwe. „Dnes už tedy víme, že ten, kdo oznámí v České republice korupci, bude… odsouzen k nepodmíněnému trestu jako Jaroslav Škárka,“ uvedl. „Tohle je něco skandálního, což řadí českou soudní soustavu někam na úroveň Zimbabwe a podobných zemí. Nemám vůbec slov,“ dodal Paroubek.

Události: Bárta a Škárka si vyslechli rozsudek (zdroj: ČT24)