Plastickou operaci vyhledává stále více seniorů

Praha – Věk pacientů estetické medicíny v Česku v posledních letech výrazně stoupá. Podle lékařů přibývají i pacienti senioři, nejčastěji žádají operace obličeje, očních víček nebo krku. Lékaři se domnívají, že za nárůstem zákroků je i vývoj plastické chirurgie jako takové.

U seniorů patří mezi nejrozšířenější kosmetické zákroky plastická operace obličeje. Podstupují ji ženy i muži. Výjimkou nejsou ani osmdesátiletí a starší pacienti. „Ve stáří ta pleť hodně trpí, obličej tak nějak padá úplně dolů,“ řekla ČT sedmdesátiletá Jana. Do péče plastických chirurgů se svěřila podle svých slov jednoduše proto, že se chce cítit dobře.

Počet starších pacientů narostl hlavně v posledních letech. Zatímco v roce 2006 si nechaly vylepšit určitou část těla pouze čtyři procenta pacientek starších 51 let, o čtyři roky později to už bylo 26 procent. Podle plastického chirurga z kliniky Esthé Jana Měšťáka se například operace nosu dřív nikdy nedělaly po šedesátce. Dnes už je to naprosto běžná věková kategorie. „Jsou to lidi, kteří jsou v životě aktivní, fyzicky i mentálně,“ dodal chirurg z Asklepionu Peter Chovan.

Senioři v ordinacích plastických chirurgů jsou podle lékařů důsledkem vývoje plastické chirurgie jako takové. Například první operace prsou pomocí silikonových implantátů slaví letos padesát let. Dřív šlo o raritu, dnes o běžný zákrok. Seniorky s dříve voperovanými implantáty si je například na stáří nechávají vyjmout.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod