VV do června změní vedení, John už možná kandidovat nebude

Praha - Věci veřejné jsou po desetihodinovém jednání vedení strany a poslaneckého klubu na cestě k výměně svého vedení. Nového předsedu by měla nejmenší vládní strana vybrat do konce června. Předseda strany Radek John přitom uvedl, že o funkci nebude znovu usilovat, pokud ho zaujme vize některého z jiných kandidátů. O předsednické křeslo se už přihlásila místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake, usilovat by o něj mohl i někdejší místopředseda a kritik vládní spolupráce Tomáš Jarolím. Příští týden pak výkonná rada Věcí veřejných rozhodne o kandidátovi na nového ministra školství. Původně zamýšlená místopředsedkyně strany a sněmovny Kateřina Klasnová se ale podle Johna o funkci ucházet nehodlá.

„Já se velmi těším na to, kdo všechno povstane a zvedne ten prapor,“ řekl po jednání předseda strany Radek John. Sám chce nejprve vyčkat, jací kandidáti přijdou a s čím. Pak se teprve rozhodne, zda bude kandidovat i on. První konference čeká Věci veřejné v květnu, druhá v červnu. Nového předsedu volí všichni příznivci VV, potvrzují ho delegáti.

Karolína Peake: „Ve straně je celá řada osobností, které jsou velmi silné a vyhraněné. Je potřeba si říct, zda jsme schopni fungovat společně.“

Tomáš Jarolím: „Mám vcelku dost návrhů a nominací z regionů a z klubů, abych kandidoval na předsedu. V tuto chvíli to zvažuju.“

Vedení VV jednalo více než deset hodin bezprostředně poté, co byl vynesen rozsudek nad klíčovým politikem strany Vítem Bártou. Ten se kvůli rozsudku podmíněného trestu za úplatkářství vzdal místa předsedy poslaneckého klubu VV a pozastavil členství ve straně, zůstává ale poslancem. Širší vedení strany Bártovi vyjádřilo podporu v odvolacím řízení. K odchodu ze sněmovny ho nevyzvalo. „Vůbec jsme na to neměli čas. Řešili jsme opravdu problémy konference,“ řekl John. Koaliční partneři ale takový krok žádají, vyčkají ale zřejmě ještě, zda bude potvrzen prvoinstanční rozsudek.

Jméno nového ministra školství má být příští týden

Věci veřejné řešily také to, kým po odchodu Josefa Dobeše obsadí místo ministra školství. Jméno nového ministra by měly premiérovi navrhnout příští týden, rozhodne o něm výkonná rada strany. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která byla mezi uvažovanými kandidáty, do čela resortu nechce. Uvažovalo se i o dalších stranících, například místopředsedech strany Milanu Šťovíčkovi a Dagmar Navrátilové. Oba mají pedagogické zkušenosti. Spekulovalo se i o nestranickém kandidátovi.

Josef Dobeš na MŠMT:

Dobeš na ministerstvu školství skončil k 31. březnu. Oficiálně kvůli nesouhlasu s dalšími škrty v rozpočtu, které by podle něj vedly ke snižování platů učitelů. Od začátku dubna tam působil v roli poradce, kterou ale brzy opustil kvůli negativním ohlasům v médiích. Později oznámil, že nezaplatil členský příspěvek, není tedy již členem VV. Ministerstvo školství nyní vede první náměstek Ladislav Němec.

Grémium VV také uzavřelo kapitolu nedávné vládní krize. Přijalo vysvětlení ministra dopravy Pavla Dobeše, který se minulý týden vzepřel usnesení grémia a odmítl podat demisi. Nyní již vedení VV demise ministrů strany nepožaduje.