Bárta chce být hejtmanem Plzeňského kraje

Praha - Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta v dnešních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že své slovo dodržel a z nejvyšší politiky odešel. Funkce řadového poslance ovšem podle něj není vrcholnou politikou, proto se tohoto mandátu zatím vzdát nehodlá. Krom toho hodlá kandidovat i v krajských volbách. Bárta byl zatím nepravomocně odsouzen k trestu 18 měsíců odnětí svobody podmíněně na zkušební dobu 30 měsíců. Podle soudu uplácel své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky.

Bárta chce kandidovat v krajských volbách v Plzeňském kraji. Chce tam údajně porazit své kritiky z řad občanských demokratů. „Rozpady všech středových stran, ať už to byla Strana zelených, ať už to byla Unie svobody, nakonec vždycky byly rozporcované zprava a zleva, a já udělám všechno pro to, aby se toto nestalo,“ zdůraznil Bárta. Zda ovšem bude kandidovat za Věci veřejné, neupřesnil. Bárta připomněl, že možností, jak kandidovat, je více, například je podle něj možné založit občanské sdružení.

Bárta: Slovo jsem dodržel, z vrcholné politiky jsem odešel

„Jestliže říkáme vrcholná politika, tak vrcholná bezesporu není 250 nejvyšších ústavních činitelů. Vrcholná politika je exekutiva a samozřejmě vedení sněmovny. Ale nedomnívám se, že řadový poslanec je vrcholná politika,“ prohlásil Bárta.

Těsně po vynesení rozsudku Bárta oznámil veřejnosti, že rezignuje na své politické funkce – pozastavuje členství ve VV a rezignuje na funkci předsedy poslaneckého klubu. Poslanecký mandát ale složit nehodlá a je přesvědčen o tom, že v odvolacím řízení prokáže svou nevinu. Bezúročnou půjčku, kterou podle svých slov poskytl některým poslancům VV, za korupci nepovažuje.

Bárta vyráží do boje za změnu politické kultury

Bárta v Otázkách Václava Moravce uvedl, že se poskytnutím bezúročné půjčky snažil poslancům pomoci překlenout složité období po snížení poslaneckých platů, zajistit jim dostatek finančních prostředků například na dojíždění do Prahy nebo placení poradců.

Vít Bárta

„To, že já jsem pomohl našim poslancům, respektive jsem jim nabídnul pomoc v tom, že se musí krátkodobě vyrovnat s tím, že jejich příjmy klesly, více než měly (…), to že jsem se jim snažil krátkodobě pomoci půjčkou, se nedomnívám, že je eticky špatně.“

Bárta taktéž České televizi řekl, že poslanecké kluby středových stran jsou pravidelně rozebírány a končí na nich nejedna koalice. Rozpad Topolánkovy druhé vlády v roce 2009 a údajná korupční aféra Věcí veřejných podle něj nesou stejný rukopis. „Je to stejná režie, stejné know-how a stejné postupy, proti kterým je tady zapotřebí bojovat. Jsem přesvědčen, že dál jít tímto směrem a ukázat, jak se v České republice pokřivuje výsledek demokratických voleb, je klíčové pro to, aby se v České republice změnila politická kultura,“ prohlásil Bárta.

Kauza údajného uplácení ve VV

Kauza kolem uplácení a tajných nahrávek mezi členy VV se rozhořela zhruba před rokem. Zveřejnění části jedné z nahrávek, jejíž autorkou byla bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí, předznamenalo několikadenní vládní krizi.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV.

Mimořádně mediálně sledovaný soudní spor odhalující zákulisí fungování Věcí veřejných zasadil podle politologů další ránu nejmenší vládní straně, kterou zmítají i vnitřní spory a jejíž volební preference již klesly pod dvě procenta.

Vydáno pod