Kalousek a Pospíšil: Bárta porušil slib, který dal veřejnosti

Praha – Fakt, že se Vít Bárta nehodlá vzdát poslaneckého mandátu, považují koaliční partneři Věcí veřejných za porušení slibu, který dal bývalý ministr dopravy veřejnosti. Na jejich stranu se přidává i opozice a požaduje, aby Bárta sněmovnu opustil. Bárta, kterého soud zatím nepravomocně odsoudil k trestu 18 měsíců odnětí svobody podmíněně za údajné uplácení jeho stranických kolegů, v Otázkách Václava Moravce řekl, že se poslaneckého mandátu nevzdá. V odvolacím řízení hodlá očistit své jméno. Poslaneckého mandátu se nyní nechce vzdát ani další odsouzený poslanec - Jaroslav Škárka.

Funkce poslance není vrcholnou politikou, argumentuje Vít Bárta a nehodlá se židle ve sněmovně vzdát. S tím se ale nehodlají smířit ostatní vládní strany, a to ani v případě, že Bárta vystoupí z klubu Věcí veřejných. „Odchod z vysoké politiky není pozastavení členství v té či oné straně, ale odchod ze zákonodárného sboru. Nikdo ho k tomu nemůže nutit, my teď ale očekáváme nějaký aktivní krok od Věcí veřejných, protože to pro nás je problém,“ zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová zároveň uvedla, že je pro její stranu v posledních měsících velmi obtížné s VV spolupracovat.

Jaromír Drábek, ministr práce (TOP 09)

„Já jsem původně chtěl říct, že nejsem patolog, abych se přehraboval ve vnitřnostech Věcí veřejných. Ale jak je vidět, tak ta sebevražda nebyla ještě úplně dokonána.“

Miroslav Kalousek, ministr financí (TOP 09)

„Pan poslanec Bárta jednoznačně porušil svůj veřejný závazek.“

Podobného názoru jako Kalousek je i místopředseda ODS Jiří Pospíšil. „Já toto rozhodnutí (neodstoupit) považuji za nešťastné. Pan Bárta tímto porušil slovo, které dal veřejnosti den před vyhlášením rozsudku,“ řekl Pospíšil České televizi. I premiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že „politik odsouzený, byť nepravomocně, za korupci nemá zůstávat ani v postavení ústavního činitele“. Premiér ale prý nemá žádné páky, jak Bártu k odchodu ze sněmovny donutit. Další kroky jsou prý věcí VV.

Premiér Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

KSČM volá po rozpuštění koalice

K ODS a TOP 09 se přidávají i opoziční strany a požadují, aby Bárta sněmovnu opustil. „Myslím si, že by se ODS a TOP 09 neměly chovat alibisticky, měly by vyvinout tlak na VV a VV by měly jednoznačně vyzvat jak poslance Bártu, tak poslance Škárku, které přivedly do Poslanecké sněmovny, aby se vzdali poslaneckého mandátu,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dokonce míní, že Bártovo setrvání v poslanecké funkci ještě více umocňuje důvody pro ukončení současné vládní koalice. „Vít Bárta se nechce zbavit možnosti dál manipulativně ovládat stranu, kterou vytvořil jako svůj podnikatelský projekt,“ uvedl. V situaci, kdy Bárta zůstává ve sněmovně, podle něj není možné omlouvat pokračování koalice tím, že Bárta odešel z politiky.

VV budou o dalším postupu teprve jednat

O dalším postupu bude výkonná rada věcí Veřejných jednat příští týden. Spíš než debata o tom, jestli vyzve Víta Bártu ke složení mandátu, se ale bude řešit jeho náhradník v čele poslaneckého klubu.

Bárta, který je považován za faktického lídra Věcí veřejných, se podle soudu snažil uplatit dnes již bývalé poslance VV Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Kvůli snížení jejich příjmů nabídl, že jim bude k dispozici, tedy že jim poskytne výhodné půjčky. Podle soudce Jana Šotta byla tato nabídka přinejmenším z podstatné části motivována obavou z negativní mediální odezvy, která by stranu Věci veřejné postihla v případě znovuotevření debaty o výši poslaneckých příjmů a v případě snahy o změnu zákona.

Vydáno pod