Ministerstvo dopravy dostalo pokutu 400 tisíc

Brno - Ministerstvo dopravy dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 400 tisíc za to, že v dubnu 2009 zrušilo tendr na prevenci v bezpečnosti silničního provozu a dopravní výchovy. Pokuta je pravomocná, resort ji prý zaplatí ze svého rozpočtu.

Ministerstvo dopravy se proti rozhodnutí úřadu nemůže odvolat a žalobně je napadat nebude, uvedl mluvčí ministerstva Martin Novák. Proti rozhodnutí by mohlo podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Výběrové řízení ministerstvo vyhlásilo za bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka a zrušil jej jeho nástupce Petr Bendl. Podle Nováka ministerstvo chtělo problematické zrušení výběrového řízení konzultovat s antimonopolním úřadem, ten ale odmítl.

Ministerstvo dopravy tendr vyhlásilo v polovině roku 2008. Původně vybralo společnosti Autoklub Czech Assistance, EuroNet CZ a Autoklub ČR. V dubnu 2009 ale zakázku zrušilo a rozhodlo, že požadovanou službu bude zajišťovat Centrum služeb silniční dopravy. Důvodem měly být výsledky interního auditu.

Antimonopolní úřad argumenty ministerstva odmítl. Podle úřadu důvody pro zrušení tendru ministerský úřad neprokázal. „Všichni uchazeči ve výsledku nadarmo investovali prostředky a čas na tvorbu svých nabídek,“ uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

ÚOHS v rozhodnutí kritizuje i skutečnost, že prakticky stejné plnění bylo obsahem 14 zakázek malého rozsahu, které následně vyhlásilo Centrum služeb pro silniční dopravu. „Zadavatel tak původní veřejnou zakázku rozdělil na 14 veřejných zakázek malého rozsahu,“ uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. Úřad k tomu přihlédl při stanovení pokuty.

Vydáno pod