Kvůli žalobě prý nemůže ministerstvo krajům doplatit dluh za maturity

Praha – Ministerstvo školství chce krajům doplatit dlužných 35 milionů za maturity, kvůli žalobě Středočeského kraje prý ale nemůže. S kraji se proto zkusí vyrovnat mimosoudně. Předseda školské komise Asociace krajů a náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl totiž minulý týden kritizoval, že ministerstvo neposlalo regionům doplatek za zvýšené náklady na maturitní administrativu, ačkoliv peníze slíbilo.

„Ministerstvo je připraveno dohodu splnit. V tuto chvíli však nemůže nic dělat, protože jeden z krajů podal na ministerstvo školství v této věci žalobu. Ministerstvo školství tedy musí počkat na rozhodnutí soudu. Nicméně jednání s Asociací krajů pokračují a je možné, že dojde k mimosoudnímu řešení,“ reagovalo dnes na výtky krajů ministerstvo.   

Žalobu podal právě Středočeský kraj, podle Cikla o vymáhání peněz soudní cestou uvažují i další regiony a společnou žalobu by prý mohla podat i Asociace krajů. „Míč je na straně ministerstva,“ uvedl senátor a náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek (ČSSD). "Pokud nás ministerstvo osloví, můžeme se za účasti právníků bavit o nějakém
mimosoudním vyrovnání," dodal.

Kraje vyčíslily náklady na loňské maturity na 44,5 milionu korun. Tyto peníze podle nich šly na odměny předsedům maturitních komisí a hodnotitelů písemek nebo na papíry a tonery do tiskáren a kopírek, kde se tiskly maturitní testy.

Ministerstvo ale krajům poslalo jen 9,7 milionu. Zbylých téměř 35 milionů korun prý exministr školství Josef Dobeš slíbil krajům doplatit začátkem tohoto roku, podle Cikla ale dosud na účty nic nedostali. Kraje to kritizovaly i proto, že stále méně peněz dostávají i na školní pomůcky, a peněz tak ve školství není nazbyt.