Studenti zahájili týden neklidu, chystají se na sobotní protest

Praha - Iniciativa Za svobodné vysoké školy dnes zahájila týden protestů. Brojí tak proti reformám a zavedení zápisného. V univerzitních městech po celé ČR se budou konat happeningy a přednášky o dopadech reforem. V sobotu 21. dubna se pak studenti připojí k demonstraci odborů a občanských iniciativ Stop vládě na Václavském náměstí v Praze.

Týdne protestů se zúčastní studenti z Prahy, Brna, Olomouce a Liberce. Už dnes se například v Liberci a Olomouci konají happeningy, na středu je zase na pražské filozofické fakultě naplánována výroba transparentů na sobotní demonstraci.

Zápisné je jen maskované školné, protestují studenti

Studenti se připojili k protestům odborů a občanských iniciativ proti reformám a vládním škrtům, studentům přitom vadí hlavně plánované zavedení zápisného. Platilo by se za každý započatý semestr studia, výše poplatku by se pohybovala mezi 3000 a 3500 korun. „Odmítáme jakékoliv zpoplatnění vysokoškolského studia, odmítáme jakoukoliv ekonomizaci tohoto společenského statku,“ upozornili aktivisté. „Zápisné či školné povede k ohrožení dostupnosti vzdělání pro ekonomicky slabší vrstvy obyvatel,“ varoval Michal Uhl z iniciativy Za svobodné vysoké školy. Zápisné je prý jen přejmenované školné. Navíc v zemích, kde bylo zpoplatnění studia zavedeno, pak prý tyto poplatky skokově narůstaly.

Se zápisným přišel kabinet teprve před dvěma týdny. Zatím ale není jasné, jestli by se poplatky hradily už od příštího akademického roku a zda by je platili všichni vysokoškoláci, nebo jen nově nastoupivší.

Rozhovor s Michalem Uhlem (zdroj: ČT24)

Studentům ale vadí i chystaná reforma vysokých škol, kvůli níž už na konci února protestovalo po celé ČR na 20 000 lidí. Protestní akce doplní noviny Neklid, kde studenti vysvětlují dopady školské, ale i důchodové, daňové nebo zdravotnické reformy. Natočili také videoklip, kde se proti vládě kriticky vyjadřují lidé napříč profesemi.

Do sobotního průvodu a demonstrace na Václavském náměstí by se podle odhadů odborářů mohlo zapojit více než 45 000 lidí.