Nečas: Bárta by měl odejít, Dobeše ve vládě dál chci

Praha/Tirana - Premiér Petr Nečas (ODS) pokládá za porušení veřejně daných příslibů fakt, že poslanec Vít Bárta zůstává nadále členem poslaneckého klubu Věcí veřejných. Bárta, který byl v pátek zatím nepravomocně podmíněně odsouzen za uplácení, před rozsudkem oznámil, že po odsouzení odejde z vysoké politiky. Podle informací České televize se bude o Bártově politickém osudu mluvit na středečním jednání K9. Zatímco Bárta by měl v politice podle premiéra skončit, stojí předseda vlády za ministrem dopravy Pavlem Dobešem, kterého chtějí VV z kabinetu stáhnout.

Bárta v pátek oznámil odchod z čela poslaneckého klubu i pozastavení členství ve straně, dal však najevo, že si poslanecký mandát hodlá ponechat. V neděli dokonce zmínil možnost kandidovat na Plzeňsku v podzimních krajských volbách. „Představa, že poslanecký mandát není vysoká politika, je samozřejmě velmi úsměvná,“ řekl dnes Nečas. Připomněl, že před rozhodnutím soudu jak od tehdejšího šéfa poslaneckého klubu VV Bárty, tak ze strany jeho kolegů zněla „docela jednoznačná prohlášení“, která dávala jasně najevo, že Bárta vysokou politiku opustí.

„Odsouzený poslanec nemůže být součástí vládní koalice. A my budeme žádat Věci veřejné, aby jasně řekly: 'Vít Bárta není členem našeho poslaneckého klubu',“ říká šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „To je pro nás skoro nepřekročitelná komplikace, protože on sám oznámil, že zůstává být členem této strany. Já očekávám, že opustí poslaneckou sněmovnu,“ dodává místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Vicepremiérka Karolína Peake dnes uvedla, že o Bártově dalším působení v klubu se poslanci budou bavit na svém jednání příští úterý.

Vše bude muset vyřešit jednání koaličních špiček. To se sejde ve středu po jednání vlády. Věci veřejné si do té doby mají ujednotit, jakou roli bude Vít Bárta ve straně dál hrát. 

Nečas: VV dál páchají sebevraždu

Nečas ale také podotkl, že koaliční partneři VV nemají jiný prostředek než postupovat podle svého. „Kdyby se jednalo o poslance ODS, tak by členem ODS s největší pravděpodobností vůbec nebyl už v době sdělení obvinění,“ poznamenal předseda vlády a občanských demokratů. Nečas dodal, že doufal v konec sebevražedných praktik nejmenší vládní strany. „Zcela zjevně s tím nepřestali,“ podotkl.

Premiéra dnes také podle jeho slov „nesmírným způsobem“ zaskočila informace, že VV žádají demisi ministra dopravy Pavla Dobeše. „Já jsem jako předseda vlády nedostal jednu jedinou oficiální informaci od kohokoliv z VV o tom, že něco podobného se chystá,“ řekl Nečas. Vůbec prý nechápe, proč by měl Dobeš, s jehož prací je spokojen, z vlády odcházet. „Jestli proto, že nepodal demisi, tak mohu pouze konstatovat, že to byla moje slova, která jim, chtěli-li dále jednat, tu demisi zakázala,“ dodal.

O odvolání Pavla Dobeše usiluje podle deníku Právo právě Vít Bárta, protože při nedávné vládní krizi odmítl podat demisi. Za Dobeše se ovšem podle informací České televize postavila část poslaneckého klubu.