Václav Klaus vyznamenal hrdiny Zlatým křížem

Praha - Prezident Václav Klaus ocenil nejlepší záchranářské činy loňského roku prestižním Zlatým křížem. Mezi hrdiny jsou profesionální hasiči a záchranáři, ale i běžní lidé. Na vyhodnocování 13. ročníku se podílelo na pět set odborníků, kteří určili vítěze v šesti kategoriích. Ocenění si dnes odnesl například třináctiletý Martin Spiridonov z Orlové na Ostravsku, který zachránil rodinu při požáru. Další jeho vrstevník zachránil kamarádku, pod níž se prolomil led. Kontroverzní cenu in memoriam dostane také lékař, který proti vůli rodičů resuscitoval novorozence.

V hlavní kategorii prestižního ocenění Zlatého záchranného kříže se zvlášť hodnotí laická a záchranářská veřejnost. Rozlišují se také činy profesionálů – jednotlivců a týmů, častokrát napříč celým integrovaným záchranným systémem. „Když je velká havárie, tak se porota dívá na jednotlivé práce, na kompetence i na efektivitu velení celého zásahu,“ upozorňuje garantka Zlatého záchranářského kříže Jana Bradáčová.

Pro letošní ročník se odborníci snažili sami aktivně vyhledávat dětské záchranářské činy. „Je to významné poselství pro celou naši mladou generaci,“ míní Bradáčová. U laické veřejnosti se porota snaží posuzovat především profesionalitu přístupu a aktivitu. Mnohem náročnější kritéria jsou pak aplikována u profesionálních záchranářů. Sama porota se totiž rekrutuje z celého spektra záchranářských profesí. „Jsou tam nejenom lékaři a specialisté na urgentní medicínu, ale také hasiči a policisté a všichni mají stejné právo hlasovat,“ dodala Bradáčová.

Mezi oceněné v hlavní kategorii patří nyní třináctiletý Martin Spiridonov, který celou svou rodinu zachránil před uhořením velmi rozumným způsobem. „Nejprve vyvedl prarodiče, pak malou sestřičku, poté tatínka, který byl po náhlé cévní mozkové příhodě,“ podotýká Bradáčová. Protože se oheň rychle šířil a on neměl čas odvézt z 2. patra svého bratra na vozíčku, utěsnil alespoň všechny otvory v pokoji, dopravil bratra k oknu, na obličej mu dal mokrý ručník a zavolal hasiče. Po příjezdu hasičů je nejdříve požádal, aby snesli bratra na vozíčku dolů.

Příběh oceněného Pavla Kumšty:

15. února loňského roku kolem jedenácté večer procházel Pavel Kumšta na pražské Palmovce kolem hloučku opilých mužů. V tu chvíli ho ještě nenapadlo, že jednomu z nich za chvíli zachrání život. „Když kolem mě projížděla tramvaj od zastávky, všimnul jsem si, že pod koly táhne jednoho z těch mužů,“ vzpomíná na kritickou chvíli bývalý dobrovolný hasič. Jako jediný ze svědků nehody neváhal a vrhl se muži na pomoc, jakmile ho trmavaj „pustila“. Souprava nešťastníkovi amputovala obě dolní končetiny. Díky všem kurzům, které Pavel Kumšta jako dobrovolný hasič absolvoval, mu dokázal pomoci: „Měl jsem u sebe v tu chvíli latexové rukavice, které nosím u sebe pořád, a to zmenšilo nějaký ostych.“

Amputoval nohu, aby zachránil život

Mezi další oceněné patří také jedenáctiletý Rudolf Duraj, zachránce kamarádky, pod kterou se prolomil led. V kategorii profesionálů bude oceněn také Rudolf Zvolánek za záchranu života muže vtaženého do zařízení na plasty. „V prostoru o rozměrech padesáti centimetrů prováděl jednak zajištění všech vitálních funkcí, ale hlavně amputaci končetiny, aby zachránil život,“ zdůrazňuje Bradáčová.

Velmi kontroverzní reakce pak vzbuzuje ocenění in memoriam doktora Roberta Zodla, který přes odpor rodiny hospitalizoval novorozeně. Nakonec ale zdravotnické zařízení za tento čin dostalo pokutu. „Toto je velmi významné ocenění. Celá odborná záchranářská veřejnost se staví za to, abychom udělením tohoto kříže vyslali poselství, že ne vždy je právo rodiny to absolutní právo. Někdy rozhodnutí a svobodná vůle lékaře chránit život bezbranného novorozence je důležitější,“ uzavřela Bradáčová.