Soudkyně nařídila prodej domu, sama si ho pak koupila

Praha – Soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Jaroslava Zusková si koupila dům, jehož dražbu sama nařídila. Na případ upozornily Hospodářské noviny (HN). Podle listu navíc soudkyně řídila konkurz tak, aby měla šanci jej získat co nejlevněji. Za vesnický domek se zahradou a stodolou zaplatila nakonec 600 tisíc korun. Nadřízení proto na Zuskovou podali kárnou žalobu.

Zuskové, soudkyni s 22letou praxí, přistál před dvěma roky na stole bankrot manželů z Pardubic. Ti nezvládali splácet své půjčky a soudkyně rozhodla, že se problémy zadlužených manželů musí vyřešit rozprodejem majetku. Soudkyni se zalíbil jejich dům. Chtěla si ho koupit za 600 tisíc korun, odhadní cena činila 800 tisíc korun. Kdy si dům vyhlédla, není jasné. Jednou tvrdí, že se o něm dozvěděla až těsně před konkurzem, podruhé, že kolem něj jezdí už 30 let.

Zájemců o domek bylo ale víc – jeden byl ochoten zaplatit 635 tisíc, druhý 760 tisíc. Soudkyně dokonce HN řekla, že právě kvůli dalším zájemcům přímý prodej zrušila a nařídila dražbu. „Říkala jsem si: Takhle to koupit nemůžu, tak ať to jde do dražby. A do té dražby se z těch zájemců nepřihlásil nikdo,“ přiznala. „Proč bych si nemohla ve veřejné dražbě koupit něco, co chci,“ dodala.

Předseda soudu Milan Bořek podal na Zuskovou kárnou žalobu. Hrozí jí napomenutí, srážka z platu, ale také ji může kárný senát odvolat z funkce. „Paní doktorka se měla z řízení vyloučit už ve chvíli, kdy se rozhodla, že si ten dům bude chtít koupit. Vidíme v tom střet zájmů,“ uvedla mluvčí královéhradeckého soudu Jana Kliková. Zusková HN řekla, že by jí nejpřísnější trest nevadil. Práce ji při přestává bavit, protože těžko snáší smutné příběhy dlužníků, řekla.

Vydáno pod