Navrátilová: Neplánuji se vzdát svého mandátu

Praha - Místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová, která byla hostem včerejšího Hyde Parku ČT24, se neplánuje vzdát svého mandátu. Nadále prý podporuje program Věcí veřejných, pouze se v tuto chvíli neztotožnila s postupy strany. Jak sama řekla, „pohár už přetekl“. Návrátilová chce navíc následovat Karolínou Peake, která se rozhodla založit novou politickou platformu. Stávající místopředsedkyně VV předpokládá, že se bude jednat o politickou stranu. Ta by podle ní měla respektovat koaliční smlouvu a být tedy provládní.

Dagmar Navrátilová

„Karolína Peake v politice představuje klidnou sílu, která má snahu se domluvit, kdežto Vít Bárta je člověk, který má podstatně razantnější politický styl vyjednávání. Takové jednání je pro ně charakteristické. Nerozdělovali jsme se na tzv. bártovce a peakovce, kdyby to tak ale bylo, já bych byla rozhodně peakovec.“

Navrátilová trvá na své podpoře Peake. „Ztotožňuji se s formou vyjádření Karolíny Peake, upřednostňuji formu dialogu a řešení věcí kompromisem. Ne ultimáta, kterými se podle mě Věci veřejné nechvalně proslavily,“ dodala. Spolu s Navrátilovou se k Peake připojí i poslanci Viktor Paggio, Lenka Andrýsová, Kamil Janovský, Jana Suchá nebo ministr dopravy Pavel Dobeš.

Navrátilová řekla, že ví o dalších poslancích, kteří přestoupí k Peake

„Ostatní se zatím nevyjádřili veřejně, proto je ani já nebudu jmenovat. O některých ostatních ale vím a pevně věřím, že osm nás bude,“ podotkla Navrátilová. „Z našich činů nečekáme žádný profit, spíše jsme se chtěli vzepřít dosavadnímu způsobu jednání ve straně. Shodli jsme se na tom, že tato strana jako taková je už nereformovatelná,“ dodala.

Dagmar Navrátilová:

„Naším mottem bude dodržet slovo, nebourat, ale spíše budovat.“

Navrátilová vidí cestu v oslovení středového voliče. Chce se zaměřit na rozumné nápady napříč politickým spektrem. „I nová platforma bude středová. Některé návrhy opozice bývají zavrhovány bez důkladného promyšlení. Nevidím důvod, proč by dobrý zákon, který navrhla opozice, nemohl být podpořen,“ vyjádřila se Navrátilová.

V následujících dnech bude podle ní jednat Karolína Peake s premiérem Nečasem. „Určitě dohodnou nějaký postup, který bude akceptovatelný jak pro koaliční partnery, tak pro nás. Muselo by dojít k nějaké změně, protože koaliční smlouva je uzavřena mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými,“ řekla Dagmar Navrátilová. K předčasným volbám se nepřiklání, podle ní by totiž podpořily už tak špatnou politickou situaci u nás.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)