Ministerstvo obrany neuspělo v milionovém sporu s Omnipolem

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání ministerstva obrany v milionovém sporu se zbrojařskou firmou Omnipol. Resort žádal od zbrojařů 25,5 milionu korun, které v roce 2000 vynaložil na dodávku 20 protitankových řízených střel Šturm. V obdobném sporu, který se týkal jiné dodávky raket, vysoudil stát loni alespoň dva miliony jako smluvní pokutu.

Ministerstvo od kupní smlouvy odstoupilo v roce 2000. Dodané střely byly podle něj starší, než Omnipol uváděl. Podle pozdějšího zjištění soudů byly střely kvůli překročení životnosti nepoužitelné. Ministerstvo proto chtělo všech 20 střel vrátit dodavateli a získat zpět 25,5 milionu korun plus úroky. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 a Městského soudu v Praze ale resort nedokázal přesně identifikovat jednotlivé dodané střely, a nesplnil tak podmínky pro odstoupení od smlouvy. Přesné určení střel včetně výrobních čísel prý chybělo už v původní smlouvě z roku 2000.

Nejvyšší soud závěry pražských soudů potvrdil a dovolání ministerstva obrany odmítl koncem března bez veřejného jednání. „Nekvalita střel dodaných na základě kupní smlouvy z 25. října 2000 nebyla prokázána,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Janem Huškem.

Další spor s Omnipolem skončil pro stát alespoň částečným úspěchem. Městský soud v Praze loni v říjnu pravomocně rozhodl, že zbrojařská firma zaplatí ministerstvu obrany smluvní pokutu více než dva miliony korun za dodávku 60 střel Šturm z roku 1998. Smlouva obsahovala ustanovení o tom, že střely jsou vyrobené po roce 1996, ve skutečnosti prý byly jejich komponenty starší. Pro případ porušení smlouvy si ministerstvo se zbrojaři sjednalo pokutu ve výši tří a půl procenta z kupní ceny, která činila více než 54 milionů korun. Stát tak získal zpět alespoň zlomek původně vynaložených nákladů.

Společnost Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou. Některé armádní obchody s touto firmou označovala média za nevýhodné. V poslední době Omnipol dodal například čtyři španělské transportní letouny CASA, které kvůli poruchám několik měsíců nemohly létat.