Korytář opustil zelené, zakládá nové politické hnutí

Liberec - Bývalý liberecký primátor Jan Korytář opouští po osmi letech Stranu zelených a zakládá vlastní politické hnutí Změna. Do konce dubna chce přípravný výbor nasbírat 1 000 podpisů nutných k jeho registraci. Ustavující sjezd by měl být v červnu. Se zelenými chce ale Korytář dál spolupracovat v krajských i celostátních volbách. Připravují spolu například společnou kandidátku pod názvem Změna pro Liberecký kraj, kde je lídrem.

„Naším cílem je přivést do politiky další osobnosti, které nepolitickou politiku na místní úrovni už dělají, a propojit je tak, aby postupně vznikla celostátní politická síla schopná prosadit zásadní a nikoli jen kosmetické změny ve společnosti,“ řekl Korytář. Nové hnutí zatím podle něj spojuje podobně založené lidi z Libereckého a Ústeckého kraje. „Jednáme také ve Středočeském kraji a kraji Královéhradeckém,“ dodal.

V Libereckém kraji chce Korytář rozbít kartel ODS a ČSSD

Korytář chce podle svých slov vytvořit moderní politickou sílu, kde bude méně stranickosti a více osobností, kde půjde o prosazování veřejných zájmů a nikoli těch osobních. Na přípravě nového hnutí spolupracuje mimo jiné s Filipem Ušákem z uskupení PRO Kraj v Ústeckém kraji nebo Janou Komínovou z občanské iniciativy Stop tunelům. Hnutí ale nemá být konkurencí Strany zelených. „Jsou to větve jednoho stromu,“ zdůraznil.

Bývalý primátor chce v Libereckém kraji rozbít kartel ODS a ČSSD a odstavit tyto strany od moci a peněz. „Věřím tomu, že krajské volby můžeme vyhrát,“ dodal. Po zkušenostech z posledních komunálních voleb, kdy Změnu volila více než pětina voličů, doufá, že získá 30 procent hlasů a bude sestavovat koaliční vládu. Za nejpravděpodobnějšího partnera považuje hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Nebrání se ale ani spolupráci s dalšími menšími stranami nebo se sociálními či občanskými demokraty.