Na sobotní akci odborů se chystají stovky policistů

Praha – Kvůli sobotnímu pochodu odborářů chystá pražská policie rozsáhlá bezpečnostní opatření. Odboráři očekávají, že na akci dorazí nejméně 40 tisíc lidí – na programu mají mimo jiné pochod na Václavské náměstí a pak k Úřadu vlády. Do ulic se proto chystají stovky policistů a ze vzduchu bude situaci monitorovat i vrtulník. „Bezpečnostního opatření se zúčastní antikonfliktní tým a další složky policie. Prioritně se zaměří na dopravu a v případě potřeby provedou na nezbytně dlouhou dobu odklon vozidel,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Shromáždění vyrazí od Domu odborových svazů na Žižkově a poté přes magistrálu a Opletalovou, případně Jindřišskou ulicí na Václavské náměstí. Kolem poledne bude proto uzavřena magistrála ve směru na Prahu 4. „Chtěli bychom vyzvat všechny motoristy, pokud je to jen trochu možné, aby nejezdili do centra Prahy a raději použili okrajové komunikace. Účastníkům doporučujeme, aby vozidla nechávali na záchytných parkovištích na okraji města a pro další dopravu použili městskou hromadnou dopravu,“ dodala mluvčí.   

Z Václavského náměstí by měli odboráři vyrazit na happening k Úřadu vlády. Trasa pochodu povede ulicemi Na Příkopě a Celetnou na Staroměstské náměstí, pak Pařížskou a přes Čechův most na nábřeží Edvarda Beneše, dále přes Kosárkovo nábřeží a ulicí U Železné lávky k sídlu kabinetu.   

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Sobotní akci pořádají odbory spolu se dvěma desítkami organizací a iniciativ. Podle odhadu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by mělo dorazit přes 40 tisíc účastníků. Některá regionální sdružení do hlavního města vypraví autobusy a z Ostravy vyjede i odborářský vlak.

Akce je součástí kampaně Stop vládě a kromě odborů ji pořádá třeba iniciativa ProAlt, rada postižených, rada seniorů, svaz pacientů či sdružení nájemníků. Mezi jejich požadavky patří mimo jiné zastavení reforem, demise Nečasova kabinetu a předčasné volby.

Vydáno pod