Nedělní oblohu ozáří Lyridy, za hodinu spadne až 90 hvězd

Praha - V neděli před svítáním mohou lidé pozorovat jeden z nejznámějších meteorických rojů - Lyridy. Měsíc bude několik hodin po novu a jeho svit nebude rušit. Astronomové proto slibují výjimečně příznivé pozorovací podmínky a velký počet padajících hvězd. Frekvence roje by mohla díky gravitačním poruchám prachových částic, které za sebou nechává mateřská kometa Thatcher, nakrátko stoupnout až na 90 meteorů za hodinu, uvedl astronom Petr Horálek. První Lyridy podle něj mohou lidé spatřit už nyní.

Další výhodou je podle Horálka to, že místo, odkud meteory jakoby vylétají (radiant), leží západně od souhvězdí Lyry, které se koncem dubna nachází před svítáním takřka v nadhlavníku. Nejlepší způsob, jak roj pozorovat, je proto lehnout si do teplého spacáku či lehátka. Meteory sice vylétají ze směru od souhvězdí Lyry, ovšem objevují se v různých místech na celé obloze.

Zřejmě nejvíce hvězd spadlo v roce 1803. Jeden americký novinář popisoval, že viděl padat hvězdu, kamkoliv se zrovna podíval. Frekvence tehdy nejspíš přesáhla úctyhodných 600 meteorů za hodinu.

Meteory mají obvykle jasnost jako hvězdy v souhvězdí Velkého vozu. Rychlostí okolo 49 kilometrů za sekundu patří mezi nejsvižnější. Občas se objeví i bolid, meteor jasnější než planeta Venuše, který ve výjimečných případech nakrátko ozáří okolní krajinu.

Vydáno pod