Doktor do poslaneckého klubu k Peake nevstoupí

Praha - Nezařazený poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) nevstoupí do sněmovního klubu, který se v současné době snaží sestavit vicepremiérka Karolína Peake. Uvedl to po schůzce s premiérem Petrem Nečasem. Dokáže si prý představit jednání o spolupráci, do nového uskupení ale nechce vstupovat, protože nezná motivy ostatních „přeběhlíků“ a nevěří, že se Peake do pondělí podaří sehnat deset členů klubu. Právě to byla podmínka Petra Nečase, aby pokračovala vláda.

„Neodevzdám hlasy svých voličů a nerozpustím jejich důvěru v podílu na vzniku a přežívání amorfního politického projektu bez pravidel, bez cíle a jasně formulované odpovědnosti,“ uvedl v prohlášení Doktor, který byl dříve členem ODS. Mohl by však klub neformálně podpořit. 

Pro Doktora je nejdůležitější závazek vůči programovému prohlášení vlády, které je podle něho nadřazené jakémukoliv personálnímu vyjednávání. „Nemám žádný důvod vypovědět svou schopnost a odpovědnost za prosazování programového prohlášení vlády Petra Nečase. Žádný jiný dokument neznám. Bude-li formulován jiný dokument, pak chci vidět dohodu odpovědných osob a k této dohodě jsem ochoten přispět, ale žádné takové osoby nevidím. Já vidím pouze pokus o přepočítávání černých figurek na bílé. Neznám motivy těch bílých figurek a hledám marně jejich odpovědnost,“ řekl Doktor ve večerních Událostech, komentářích.

Michal Doktor:

„Nemohu dopustit, aby se mé názory a mé politické postoje rozpustily v politických ambicích subjektu, jehož priority ani program neznám. To je prostě nemožné.“

K Peake se zatím veřejně hlásí jen šest zákonodárců zvolených za Věci veřejné. Na její stranu by mohl přejít i poslanec Milan Šťovíček, který už rezignoval na post místopředsedy ve Věcech veřejných, a také Radim Vysloužil - oba ale zatím jasně neodpověděli. Sestavení nového provládního poslaneckého klubu je nyní pro Peake prioritou a jednání v tomto směru prý stále nejsou u konce. Vicepremiérka uvedla, že jí Nečas tlumočil stanovisko vedení ODS, pro které je jedinou další alternativou rychlá cesta k předčasným volbám. 

Volby jsou jediným řešením podle sociálních demokratů. Předseda Bohuslav Sobotka na brífinku uvedl, že vláda v koalici s uskupením kolem Karolíny Peake, které neprošlo řádnými volbami, je porušením dohody mezi voliči a politickými stranami. „Jestliže Petr Nečas podlehne pokušení, aby legitimitu vlády opřel o jakési odpadlíky z Věcí veřejných, nebo znovu o Věci veřejné, pak posouvá politickou kulturu v zemi někam, abych to geograficky definoval, mezi Bělorusko a Ukrajinu,“ uvedl Sobotka.    

Podle někdejší místopředsedkyně VV a nynější spojenkyně Peake Dagmar Navrátilové nová platforma „opatrně komunikuje“ s těmi poslanci VV, kteří dosud nejsou jednoznačně rozhodnuti. „Každý se musí rozhodnout sám, dle svého svědomí,“ uvedla. Na vzniku strany ale zatím lidé kolem Peake příliš intenzivně nepracují. „Máme opravdu aktuálnější starosti. Příští týden bude líp a hlavně jasno,“ uvedla Navrátilová. Peake sama se vyjádřila podobně a podotkla, že s novou stranou by se zřejmě chtěla účastnit i případných předčasných voleb. „Ano, myslím, že do toho půjdu,“ dodala.

Pokud by se předčasné volby měly nakonec v červnu uskutečnit, prezident je musí vyhlásit nejpozději do 10. května. O dvanáct dní později by strany musely mít hotové kandidátky. Oficiální volební kampaň by začala 18. června.  

Termíny pro předčasné volby v červnu

  • do 10. května musí prezident vyhlásit předčasné volby
  • do 22. května musí strany předložit kandidátní listiny
  • do 26. května lze kandidátní listiny doplnit
  • do 3. června mohou strany z kandidátek odstraňovat případné závady
  • 4. června: registrace kandidátních listin
  • 18. června: začátek oficiální volební kampaně
  • 28. června: dodání hlasovacích lístků voličům
  • 29. a 30. června: dny voleb

zdroj: Zákon o volbách do parlamentu

Vydáno pod