Vědecké práce českých středoškoláků jedou soutěžit do USA

Praha – Na největší vědecko-technickou soutěž pro středoškoláky nazvanou Intel ISEF míří celkem šest českých projektů. Studenti představí například studii o nanovláknech, jeskynních chvostoskocích nebo o výběru nejzdravějších odrůd ovoce. Zda Češi v americkém Pittsburghu uspějí, bude jasné za tři týdny. Soutěžit bude 1 500 středoškoláků z 65 zemí světa. Ti čeští jsou na soutěži Intel ISEF úspěšní. V loňském roce zde získali hned pět cen.

Na ISEF jezdí vítězové středoškolské odborné činnosti nebo soutěže Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET). Aleš Stejskal z Letohradského soukromého gymnázia jede do Ameriky s projektem na usměrňování nanovláken. „Vlákna vznikají naprosto náhodně, vlastně jako špagety na talíři, a já jsem se je pokusil srovnat tak, aby byla hezky vedle sebe narovnaná, aby se vlastně zlepšily vlastnosti toho materiálu,“ řekl ČT.

Výzkumu se věnuje už od 15 let. Doufá, že jeho poznatky budou jednou použitelné například pro filtry vody a vzduchu, antibakteriální obvazy nebo i kloubní náhrady z přírodních materiálů. „Budete mít jeden implantát, ten vám zašijí do těla společně třeba s kmenovými buňkami, které dotvoří tkáň. Zahojí se to relativně rychle. Skelet, ve kterém jsou buňky, se odbourá,“ dodal Stejskal.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Petr Pokora z gymnázia Brno-Řečkovice v Americe představí projekt na zjišťování množství antioxidantů v jednotlivých odrůdách ovoce. „Může to fungovat jako účinná prevence proti onemocněním, jako je rakovina, cukrovka, infarkty,“ uvedl. Ondřej Vošta z Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích zase zkoumal, čím se živí jeskynní chvostoskoci: „Jejich studiem bychom mohli například zjistit kvalitu půdy a využít to v zemědělství.“

Čeští středoškoláci jsou v mezinárodních vědeckých soutěžích úspěšní. Podle pořadatelů by jich ale mohlo být mnohem víc. „Zájem je velký, ale je potřeba je k tomu získat, spousta středoškoláků se vůbec s těmihle obory nepotká,“ podotkl Stanislav Medřický z AMAVETu.