Testy žáků nemusí stát víc než 15 milionů. Ministerstvo zaplatí 92

Praha - Plošné testování žáků se dá udělat do 15 milionů korun ročně, tvrdí firma Scio, která za úplatu připravuje třeba přijímací testy pro střední a vysoké školy. Ministerstvo školství má přitom na tři roky příprav testování žáků 5. a 9. tříd rozpočet 92 milionů korun. Podle Libora Vacka z České školní inspekce by poté ale měl roční provoz stát v řádu milionů korun. Generálka startuje za měsíc, zapojí se 170 tisíc školáků.

„Společnost Scio by byla schopná podobný projekt od vývoje testů a testovací aplikace, přes realizaci ve školách až po zpracování výsledků provést za deset až 15 milionů korun ročně, v závislosti na stanovených podmínkách a náročnosti,“ sdělil mluvčí společnosti Bohumil Kartous s tím, že v této částce je započítán i zisk pro firmu. Podobné testování už firma provádí u škol, které o to mají zájem. Testy připravené soukromou společností ale hradí buď školy, nebo jejich zřizovatelé, případně sami žáci.

Na vytvoření elektronického systému pro testování, který bude zároveň databází úloh pro učitele, žáky i rodiče, jdou peníze z evropských fondů, zakázku na přípravu testování vyhrála firma SAPCON, a.s. Žáci 5. a 9. tříd budou dělat testy z češtiny, matematiky a cizího jazyka elektronicky, výsledky pak budou automaticky vyhodnoceny.

Systém bude podle Vacka ale nastaven tak, že po skončení pilotní fáze by měly být roční náklady na provoz jen kolem 6,5 milionu korun, školy ani děti nezaplatí nic. Podle Vacka se původně mluvilo také o tom, že cena ze jedno otestované dítě by pak měla být kolem 38 korun, toto číslo je prý ale velmi přibližné.

Testování je po státních maturitách dalším krokem ministerstva ke sjednocení úrovně znalostí školáků. Vědomosti českých dětí se totiž podle mezinárodních srovnání rapidně propadají. Už maturity přitom sklidily negativní ohlasy za předraženost. Scio, které cenu ministerstva kritizovalo, ale zároveň odmítlo, že by se chtělo do projektu plošného testování nějakým způsobem zapojit. Zatím prý neexistují kvalitní vzdělávací standardy a školy neumí s výsledky testování pracovat tak, aby to přineslo zkvalitnění výuky.

Testování by mělo být naostro spuštěno v roce 2014, první plošná generálka odstartuje 21. května. Zapojí se do ní všech 4 000 základních škol a nižších gymnázií, celkem asi 170 000 školáků. Každému dítěti systém vygeneruje jiný test, není tedy možné, aby například děti ze školy, která dělala testy dřív, prozradily otázky spolužákům ze sousední školy.

Vydáno pod