V klubu VV zůstali slušní lidé bez kariérismu, tvrdí Dobeš

Praha – Bývalý ministr školství a nynější poslanec bez politické příslušnosti Josef Dobeš se rozhodl vrátit do poslaneckého klubu Věcí veřejných zejména proto, že v něm po přesunutí části poslanců ke Karolíně Peake zůstali lidé, kteří prý odolali slibům výhodných funkcí. Dobeš v pátečním Interview také podotkl, že VV v současné pozici „konstruktivní opozice“ mají konečně plnou svobodu v zastávání svých idejí. Sám se možnosti brzkých předčasných voleb nebojí. Díky tomu, že současní poslanci VV odmítli za každou cenu lpět na funkcích, prý budou případných voleb ve srovnání s koaličními stranami litovat nejméně.

Setrvání poslanců, kteří odolali slibům politických funkcí a drží se programu – takový je podle exministra Dobeše důvod, proč se rozhodl vrátit do poslaneckého klubu své bývalé strany. „Srdcem už nestraník, trošičku jsem pookřál poté, co v klubu Věcí veřejných zůstali samí slušní lidé, kteří nehledají funkce, ale bojují za původní ideje. Přiznám se, že mě to trochu k nim táhne, ale nedělám kotrmelce – zůstávám nestraník,“ sdělil Dobeš.

Současnou situaci kolem odštěpení části poslanců pod vedením Karolíny Peake, která chce utvořit poslanecký klub a podpořit tak vládu Petra Nečase, Dobeš přirovnal k údajnému puči Kristýny Kočí a Petra Tluchoře. „Už jednou tady velmi aktivně vystoupil pan premiér, když se potkal s Kristýnou Kočí a s panem Tluchořem. Pro mě to bylo fascinující a toto se opakuje, je velký tlak na poslance, aby se odštípli a odešli. Kdyby toto udělal Vít Bárta na poslance ODS nebo TOP 09, tak je z toho třetí světová válka. Tady premiér podruhé aktivně rozbíjí klub Věcí veřejných a pro mě je to nemorální,“ uvedl.

Josef Dobeš:

„Radek John říká, že odcházíme do konstruktivní opozice a že je připraven o této pozici jednat. VV říkají: my nepotřebujeme mít ministry, my nepotřebujeme mít čelní místa v Poslanecké sněmovně a budeme v opozici. Já si dokonce říkám, že Věcem veřejným by prospělo ukončení velké politiky, to znamená předčasné volby. Já bych naopak byl velice pro předčasné volby – vzdát se velké politiky a začít opět od píky bez Peake, pracovat v komunální politice a opět být tam, kde jsme byli celkem dobří a kde jsme odpracovali spoustu práce.“

Zárodek politického subjektu pod vedením Karolíny Peake Dobeš také přirovnal k „vazalům“, kteří budou nuceni bez výjimky podporovat jakékoliv vládní návrhy. „V tuto chvíli ta platforma ministru Kalouskovi odkývá nepochybně všechno. Těch 7 nebo 8 lidí jsou absolutní vazalové, protože aby si udrželi ty židle, tak budou muset hlasovat pro všechno. Když to neudělají, tak je pan ministr Kalousek pošle z vlády,“ komentoval exministr.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)