Speciální protikorupční linka končí, nebyla efektivní

Praha – Po víc než čtyřech letech provozu končí protikorupční linka na čísle 199. Ministerstvo vnitra zrušilo už vypsaný tendr na jejího provozovatele s odkazem na úspory v rezortu a na to, že linka nefungovala dost efektivně. V rámci projektu vznikla také internetová poradna. Ta by ale měla zatím fungovat dál.

Lidé měli na linku volat své poznatky o možné korupci a současně zde získat právní radu a pomoc. Takovými slovy alespoň v září roku 2007 linku představil tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Po čtyřech letech se ale ukázalo, že většina volajících se s posláním linky úplně míjela. „70 procent všech hovorů, které se uskutečnily, vůbec nebylo relevantních. Volali tam notoričtí stěžovatelé, které jsme odkazovali na jiné poradenství,“ řekl ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Telefony přestanou zvonit s koncem dubna

Linka za dobu svého fungování odbavila více než 1 500 podnětů, výsledkem bylo 12 trestních oznámení. Naštvaná konkurence volala tipy hlavně na veřejné zakázky vypsané na míru, lidé si zase stěžovali především na komunální politiky. „Všímají si například toho, že starosta si nechá udělat silnici za dotace Evropské unie ke svému vlastnímu rybníku,“ uvedla Petra Bielinová ze sdružení Oživení, které v posledním roce linku provozovalo.

Provoz linky a právního servisu stál ministerstvo asi dva a půl milionu korun ročně. Úřad slibuje, že část peněz neziskovému sektoru nechá. „Půl milionu z toho, co jsme dávali na linku, vezmeme a dáme to přímo do dotačního programu pro neziskové organizace,“ potvrdil Řepka.

Protikorupční linky mají i jednotlivá ministerstva, jejich fungování zánik linky 199 nijak neovlivní. Stále také existuje i speciální číslo pro hlášení zneužitých eurodotací. Linku zavedl Evropský úřad pro potírání podvodných jednání (OLAF) a mohou ji anonymně využívat všichni občané ČR. Na čísle: 00 800 0105 2004 se po jeho vytočení ozve česky namluvená výzva k nahlášení podezření na podvodné jednání.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod