Koalice končí k pátku 27. dubna

Praha – Předsedové vládních stran ODS, TOP 09 a VV Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John se dohodli na vypovězení koaliční spolupráce k pátku 27. dubna. Strany mají nicméně dál prosazovat ve sněmovně dohody na rozpočtových škrtech vzniklé do 11. dubna. Novinářům to řekl po krátké schůzce premiér Nečas. Lídři se sešli v 19:00 v Kramářově vile, kde jednali o vypovězení koaliční smlouvy. Jednání trvalo necelou hodinu a po něm premiér přečetl krátké prohlášení o ukončení koalice, které navrhnou předsedové svým stranám a formálně ho potvrdí špičky dosavadní koalice v úterý.

Znamená to, že poslanci VV by ve sněmovně měli podpořit například zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách i v případě, že Věci veřejné už nebudou vládní stranou. Novinářům o dohodě po krátké schůzce řekl premiér Nečas. 

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka toto rozhodnutí koaličních lídrů neznamená předčasné volby. Domnívá se, že se nějakým způsobem pokračovat bude. „Bude to takové pokračování vládní koalice, i když to koalice nebude,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Lídři koalice
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

John během schůzky chtěl od partnerů vysvětlit, co se v posledních dnech na politické scéně děje. O důvodech rozpadu klubu své strany podle svých slov ví jen z médií. Nakonec se šéfové ODS, TOP a VV věnovali vysvětlování jen zhruba 40 minut. Důvodem dnešní schůzky byla situace po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a dalších „odpadlíků“ z VV. Ta premiérovi předložila deset jmen poslanců, kteří vytvoří nový poslanecký klub.

Z prohlášení po skončení schůzky

"Předsedové navrhnou svým stranám vypovězení koaliční smlouvy mezi ODS, stranou TOP 09 a stranou VV k pátku 27. 4. 2012. Dále předsedové navrhnou svým stranám, aby to, co bylo koaličně dohodnuto na vládě a schváleno vládou do 11.4. nadále všechny tři strany podpořily při hlasování v Poslanecké sněmovně, protože se jedná o návrhy, které byly koaličně dohodnuty a jsou výsledkem kompromisu… V úterý 24. dubna se formálně sejde K9, aby v souladu s koaliční smlouvou oficiálně ukončila koaliční spolupráci."

Termíny pro předčasné volby v červnu

  • do 10. května musí prezident vyhlásit předčasné volby
  • do 22. května musí strany předložit kandidátní listiny
  • do 26. května lze kandidátní listiny doplnit
  • do 3. června mohou strany z kandidátek odstraňovat případné závady
  • 4. června: registrace kandidátních listin
  • 18. června: začátek oficiální volební kampaně
  • 28. června: dodání hlasovacích lístků voličům
  • 29. a 30. června: dny voleb

zdroj: Zákon o volbách do parlamentu


Vládu má v rukou Peake

Osud Nečasova kabinetu je nyní závislý na tom, zda Karolína Peake sežene ještě dva poslance, neboť ti jí scházejí k tomu, aby mohla sestavit nový poslanecký klub. Peake musí premiérovi do pondělí oznámit, jestli se jí podaří klub sestavit. Pro svou platformu má zatím kromě sebe dalších 7 poslanců zvolených stejně jako ona původně za Věci veřejné. Na vytvoření klubu jich potřebuje deset. V dnešních Otázkách Václava Moravce řekla, že ještě přesvědčuje čtyři až pět kolegů. ODS a TOP 09 mají celkem 92 poslanců, v tuto chvíli má tedy možná koalice s Peake rovných 100 hlasů. Pokud úsilí Peake zkrachuje a vláda by nezískala většinu ve sněmovně, alternativou jsou podle vládních politiků předčasné volby. 

Nečas pro ČTK: „Čím více poslanců Věcí veřejných přejde k platformě, která se teď vytváří, tak tím větší je šance na stabilní vládu a nižší je pravděpodobnost předčasných voleb. Čím méně poslanců přejde k platformě, tím nižší je šance na stabilní vládu a tím větší je pravděpodobnost předčasných voleb.“ 

Poslanecký klub Formace kolem Karoliny Peake
Zdroj: ČT24


Průzkum ČT: Kolik hlasů je bezpečná většina? Politici nechtějí říct, lidé mají jasno
 

Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi si sedm z deseti respondentů myslí, že by vláda měla mít ve sněmovně většinu 103, nebo i víc poslanců. Ke 101 nebo 102 se kloní třetina těch, kteří na věc mají názor. 

Průzkum ČT k vládní většině
Zdroj: ČT24

Ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS) výsledek průzkumu nepřekvapuje: „Takhle by odpověděl i každý politik, že čím více, tím lépe je zajištěna podpora. Ale ukazuje se, že ani 118 hlasů, pokud jsou nějaké takovéto události, tak nestačí.“ Opoziční ČSSD pojem bezpečná většina odmítá. Podle ní je zbytečné řešit čísla. Místopředseda strany Michal Hašek považuje za důležité to, co vláda dělá pro lidi. A je prý jedno, jestli má 101 nebo 103 hlasů. 

Vláda je v boji s korupcí neúspěšná, myslí si lidé

Sedmdesát procent dotázaných si přeje, aby vláda skončila. Kabinet si do svého názvu vetkl vedle rozpočtové odpovědnosti i boj s korupcí. A právě v této disciplíně podle průzkumu selhává. Téměř 92 procent respondentů si myslí, že je vláda v boji s korupcí neúspěšná. K opaku se přiklání jen 6 procent z nich. Sociolog agentury Median Daniel Prokop k tomu dodává: „Ten názor, že vláda v boji s korupcí selhává, že je neúspěšná, prochází všemi skupinami obyvatel. Sdílejí to pravicoví i levicoví voliči.“ 

Pokud jde o korupci, lidem vadí nejen to, že vláda proti ní dělá málo, ale všímají si i toho, že korupční aféry zachvacují právě koaliční strany. Třetina to dokonce považuje za největší problém Nečasova kabinetu. Až pak zmiňují škrty a reformy.

Průzkum ČT k boji s korupcí
Zdroj: ČT24
Události k jednání koaličních lídrů (zdroj: ČT24)