Peake by dnes měla představit svých 10 poslanců

Praha - Vicepremiérce Karolíně Peake dnes vyprší lhůta pro shánění podpory ve sněmovně. Premiéru Petru Nečasovi (ODS) by měla oznámit, zda se jí podařilo přemluvit dostatečný počet poslanců zvolených za Věci veřejné k založení nového poslaneckého klubu, a tak zajistit pokračování současné vlády. Pokud to nedokázala, bude na ODS, zda splní svá dosavadní ostrá vyjádření a na svém dnešním jednání se rozhodne otevřít cestu k předčasným parlamentním volbám. Peake totiž stále chybí minimálně dva hlasy a prostor, kde je vzít, se nebezpečně zužuje. Podle dnešních Hospodářských novin ale dostane více času, aby dostatek odpadlíků do svého nového klubu sehnala.

Věci veřejné by jako stavební kámen Nečasovy vlády měl nahradit nový poslanecký klub, který se pokouší sestavit právě Karolína Peake. Ještě v neděli večer se ale nezdálo, že by disponovala potřebnými deseti zákonodárci. ODS dávala v minulých dnech jednoznačně najevo, že spolupráci s původními VV, které deklarují zájem o odchod do „konstruktivní opozice“, si nedokáže dál představit. Alternativou bylo dosud pro občanské demokraty vypsání předčasných voleb nejlépe ještě v červnu.

Poslanecký klub Formace kolem Karoliny Peake
Zdroj: ČT24

Koalice už je téměř minulostí

Od neděle je už jasné, že tři strany vládní koalice, která řídila zemi od roku 2010, se rozhodly ukončit spolupráci. Shodli se na tom v Kramářově vile jejich předsedové, kteří o tom musí informovat orgány svých politických uskupení. Premiér Nečas to formálně udělá na jednání ODS, dnes se schází také část Věcí veřejných věrná předsedovi Radku Johnovi. TOP 09 zřejmě ukončení koaliční spolupráce probere až v úterý, kdy jej také formálně potvrdí další chystaná schůzka koaličních lídrů.

Jindřich Šídlo, komentátor Hospodářských novin:

„Buďto vůli k předčasným volbám máte, nebo nemáte. Myslím si, že strany vládní koalice tu vůli k předčasným volbám - jakkoliv tvrdí, že se jich nebojí - tak se jich musí bát naprosto maximálně, protože pro část politiků to znamená konec politické kariéry, pro další strany to znamená s velkou jistotou volební porážku a minimálně pro jednu z pravicových stran odchod do opozice.“

Lídři ODS, TOP 09 a VV se však v neděli dohodli také na tom, že strany budou ve sněmovně podporovat dohody na rozpočtových škrtech a další koaličně domluvená rozhodnutí vzniklá do 11. dubna. Z toho plyne, že poslanci VV by ve sněmovně měli podpořit například zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách. Znamená to zřejmě ale také, že sněmovna v současné podobě bude muset existovat nejméně do té doby, než ony návrhy bude moci schvalovat.