Klasnová rezignovala na post místopředsedkyně sněmovny

Praha - Kateřina Klasnová (VV) se rozhodla rezignovat na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Odchod z funkce oznámila předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) a v úterý ji oznámí na plénu. Němcová podobná rozhodnutí očekávala. Klasnová podle svých slov odmítá kupčení s funkcemi, které nyní nastalo při jednáních o podpoře nynější vlády. Ve Věcech veřejných zůstává i nadále. Klasnová dnes také napsala straníkům, že nedělní schůzka předsedů ODS, TOP 09 a VV, která dohodla konec koalice, byla jen informativní. Dopis zveřejnila na stránkách strany. Další postup Věcí veřejných podle ní určí až podvečerní jednání stranického grémia.

Klasnová tvrdí, že ví o tom, že se nejen „odštěpenecká“ frakce zbudovaná kolem vicepremiérky Karolíny Peake, ale i další vládní poslanci a dokonce i premiér Petr Nečas (ODS) snažili přemluvit poslance VV k přeběhnutí na stranu Peake. „Mně to připadá jako naprosto bezprecedentní chování, které tady snad ještě nebylo, nabádání k přeběhlictví,“ prohlásila Klasnová. „Hon na přeběhlíky“ je podle ní v přímém rozporu s koaliční smlouvou, kde se píše o tom, že vláda nebude postavena na poslancích, kteří přešli z jiné strany.

Kateřina Klasnová:

„Osobně po odchodu Věcí veřejných z vlády nevidím sebemenší důvod být zavázána této vládě postem místopředsedkyně sněmovny.“

„Odmítla jsem kupčení s vládou o hlasy poslaneckých přeběhlíků, odmítám i kupčení s vládou o funkce ve sněmovně.“

Podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové Klasnové rezignace žádné větší problémy neznamená. „Pod žádným časovým tlakem nejsme, rozhodně není ohrožena tato schůze, ani květnová,“ řekla Němcová. Chod sněmovny je podle ní možné zvládnout se dvěma zbylými místopředsedy. Těmi jsou Vlasta Parkanová (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle Němcové je možností i to, že by se za Klasnovou už náhrada nehledala, zvládnout vedení sněmovny pouze s dvěma místopředsedy by prý ale bylo velmi těžké. „Na zvolení třetího má sněmovna dost času, bude záviset na politických jednáních, která se teprve muset rozeběhnout,“ řekla Němcová. 

Peake tvrdí, že má poslanců dost

VV se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Peake oznámila odchod ze strany a snahu vytvořit nový poslanecký klub. Ten by se měl stát třetím pilířem vládní podpory ve sněmovně. Peake nyní tvrdí, že její nové politické uskupení má k dispozici dostatek poslanců, aby zajistilo bezpečnou podporu vládě. Kabinet podle ní podpoří i poslanec VV Milan Šťovíček. Platforma vybudovaná kolem Peake má na své straně včetně své zakladatelky nyní celkem devět poslanců.

Klasnová také dnes napsala svým spolustraníkům, že nedělní koaliční schůzka byla jen informativní. „Nedošlo k žádným závěrům ani dohodám!“ zdůraznila v dopise spolustraníkům Klasnová. V neděli večer premiér Petr Nečas (ODS) po setkání s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a Radkem Johnem (VV) oznámil jejich dohodu na tom, že svým stranám navrhnou ukončit k pátku 27. dubna existenci nynější koalice. Konec koalice by měly projednat orgány stran a formálně v úterý stvrdit schůzka ve formátu K9. Klasnová dnes straníky požádala, aby se nenechali „zmást výstupy a tvrzeními v médiích, která jsou manipulativní a nepravdivá“.

Vydáno pod