ODS nabídne TOP 09 společné kandidáty do Senátu

Praha - Občanští demokraté se rozhodli nabídnout TOP 09, aby v podzimních senátních volbách strany v některých obvodech navrhly společného kandidáta. Po jednání výkonné rady ODS to dnes oznámil premiér a předseda ODS Petr Nečas. TOP 09 ví o nabídce zatím jen z médií, podle svého místopředsedy Miroslava Kalouska se s ní proto musí nejprve seznámit.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) později doplnil, že nabídka je velmi čerstvá a netýká se v tuto chvíli žádného konkrétního obvodu. „Jsme na začátku debaty. Je to nabídka, téma na jednání s topkou. Není to tak, že máme vybrané obvody,“ vysvětlil.

TOP 09 se s nabídkou, o které zatím ví jen z médií, musí nejprve seznámit. „Já to slyšel teď, před deseti minutami. S návrhem se rádi seznámíme, tu nabídku musíme vyslechnout, projednat, prodiskutovat s regiony,“ uvedl Kalousek.

V podzimních volbách do třetiny horní parlamentní komory, tedy v souboji o 27 senátorských křesel, bude ODS obhajovat 14 mandátů. Znovu uspět chtějí například ministr obrany Alexandr Vondra, teplický primátor Jaroslav Kubera, budoucí šéf vinohradského divadla Tomáš Töpfer nebo předseda krajanské komise Tomáš Grulich.