Lékařské odbory pohrozily další akcí Děkujeme, odcházíme

Praha - Lékařské odbory (LOK) trvají na slibovaném růstu platů. Pokud od pololetí nedostanou více peněz do nemocnic, je podle nich ve hře modifikovaná akce Děkujeme, odcházíme. Žádají proto úpravu úhradové vyhlášky. Na brífinku po jednání odborů to oznámil předseda LOK Martin Engel. S dalšími kroky LOK vyčká do 19. června, kdy se má konat další jeho sněm. V tu dobu by už podle předáků mělo být jasné, zda se vyhláška změní. Pokud by se tak nestalo, jsou odboráři podle Engela připraveni „adekvátně reagovat“. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně ale nelze příjmy nemocnic ve vyhlášce navýšit, bylo by to na úkor pacientů.

Příští rok měli mít lékaři podle memoranda 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi. „Trváme na tom, aby memorandum bylo splněno. Dáváme poslední varování,“ řekl dnes Engel. Podrobnosti k rozsahu protestů ani jejich načasování zatím uvést nechtěl. Musí prý nejprve získat souhlas členů a domluvit se na společném postupu se zdravotnickými odbory.

Původně měly letos platy zdravotníků růst o 10 procent. Heger ale koncem roku uvedl, že se kvůli nepříznivé ekonomické situaci od ledna zvednou o 6,25 procenta a od pololetí o 3,75 procenta. Ministr ale nevylučoval, že bude-li se ekonomika dál zhoršovat, změní se vyhláška v pololetí tak, že příjmy nemocnic klesnou. „Příjmy do zdravotního systému velmi pozvolna rostou, v prvním pololetí to bude asi o jedno procento. Nehrozí tedy změna vyhlášky se snížením úhrad. Pokud by si kdokoli vzal zodpovědnost zasáhnout do vyhlášky zvyšováním,  bylo by to možné jen na úkor léčby pacientů,“ řekl Sršeň.

Brífink lékařských odborů (zdroj: ČT24)

Podle odborů ale nemocnice nemají od zdravotních pojišťoven na růst platů peníze. Na změně úhradové vyhlášky tak, aby do nemocnic teklo od pololetí víc peněz, proto trvají. Jednat o tom chtějí s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ministerstvo zdravotnictví ale oponuje, že peníze jsou. Vyjasnit to měly kontroly odborů a ministerstva v nemocnicích. Slíbil je premiér Nečas, ale nekonaly se. Odbory se s ministerstvem neshodly na jejich rozsahu. „Nemocnice žádná data neposkytly. Může to znamenat jediné - peníze mají, ale bojí se, že by se mohly najít černé díry v jejich hospodaření, nebo chtějí peníze využít na něco jiného než na platy,“ reagoval Hegerův ekonomický náměstek Petr Nosek.

Záruku vyšších platů tak vidí odbory ještě v zákoně o odměňování ve zdravotnictví - s platovou tabulkou, kterou samy navrhly. To ale zase považuje náměstek ministra Marek Ženíšek za diskriminační vůči ostatním zaměstnancům. Uzákonění platů dosáhli slovenští odboráři. „Musíme jasně říct, zda tíhneme k východu, či chceme jít standardní cestou vyspělých zemí,“ řekl.

K chystaným protestům Engel ještě před jednáním řekl, že akce bude plošná, předčasné ale je řešit, kdy bude a zda ji pacienti pocítí. Podobu akcí ovlivní to, kdy nemocnice dostanou nové smlouvy s pojišťovnami. Pojišťovny je vypověděly, uzavírání nových chtějí využít k tomu, že některým nemocnicím už smlouvu nedají, nebo na méně péče. Hromadné výpovědi, s nimiž měli lékaři loni úspěch v akci Děkujeme, odcházíme, proto odboráři v nejbližší době dávat nebudou. Obávají se, že by jejich nemocnice nedostala kvůli nedostatku lékařů novou smlouvu.