Novým náčelníkem generálního štábu bude Petr Pavel

Praha - Náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka v létě podle Lidových novin vystřídá Petr Pavel. Nynější zástupce náčelníka štábu na sebe upozornil začátkem 90. let v misi UNPROFOR. Později přesídlil do vojenské rozvědky a vydal se do několika zahraničních angažmá. Naposledy Pavel v letech 2010 až 2011 zastupoval ČR při Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě (SHAPE) v Belgii.

Podle listu Picek ve funkci skončí 30. června. „Už je to hotová věc, jak termín Pickova odchodu, tak jméno nástupce,“ potvrdil deníku vysoce postavený zdroj v armádě. 

S načasováním souhlasí i ministr obrany Alexandr Vondra. Návrh na střídání ve funkci náčelníka generálního štábu předloží v květnu. Věc musí ještě projednat kabinet. Střídání v čele vojska se sice mělo uskutečnit až letos v říjnu, kdy Picek dosáhne důchodového věku. Současný velitel chce ale odchod urychlit. Konečné slovo bude mít prezident Václav Klaus, který je podle ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil. Jeho mluvčí Radim Ochvat sdělil, že jméno kandidáta, které je v této souvislosti nejčastěji zmiňováno, se prezidentovi zdá vhodné.

Vlastimil Picek
Zdroj: ČT24

Pavel si vysokou oblibu získal díky otevřeným názorům. Nebál se například zkritizovat Bílou knihu o obraně. V minulosti absolvoval studia v Británii a má za sebou práci v různých mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a pak působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení přímo v Kataru.

Právě Pavlovi v roce 2003, když byl ve funkci velitele specializovaných sil, zloděj ukradl přímo z auta počítač patřící vojenské rozvědce. Přístroj, který údajně neobsahoval žádné utajované informace, byl po několika dnech nalezen v jednom z pražských bazarů.

Picek armádu vedl od března 2007. Po svém nástupu nejvíc kritizoval přebujelý generálský aparát, který snížil o třetinu na dnešních 22 lidí.