TOP 09 společné senátní kandidátky s ODS nechce

Praha - Předsednictvo TOP 09 dnes odmítlo pondělní nabídku ODS, aby strany v některých volebních obvodech postavily pro volby do Senátu společné kandidáty. Strana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga prý není přesvědčena o tom, že v regionálních organizacích ODS „převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy“.

V pondělí oznámil po jednání špiček občanských demokratů premiér a předseda ODS Petr Nečas, že grémium ODS má seznámit „předsednictvo TOP 09 s nabídkou na nominaci společných kandidátů obou stran pro podzimní senátní volby v některých senátních obvodech“. Nečekaná nabídka zástupce TOP 09 překvapila, její místopředseda Miroslav Kalousek se omezil na prohlášení, že o ní strana bude muset teprve diskutovat.

Pavel Drobil (ODS): „Pokud to TOP 09 takto necítí, my to respektujeme, ale považujeme to za chybu.“

Miroslav Kalousek (TOP 09): „My si opravdu nejsme jisti, zda v regionálních organizacích ODS převažují idee nad klientelistickými podnikatelskými zájmy, myslíme si, že ne.“

Podle mluvčí strany Alžběty Plívové dnes předsednictvo TOP 09 nabídku probralo a ocenilo iniciativu koaličního partnera směřující k vyšší míře spolupráce a koordinovanému postupu v senátních volbách. Pochybnosti o míře, ve které v regionálních organizacích ODS převládají klientelistické vazby, však prý TOP 09 nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť strana nepochybuje o dobré vůli vedení občanských demokratů.

Při posledních senátních volbách měla ODS a TOP 09 dohromady 53 kandidátů, křeslo ale získalo jen deset z nich. Pravice navíc ztratila ještě 15 senátorů. U některých regionů by ale s ohledem na poslední výsledky senátních voleb spojení dvou pravicových stran křeslo vyneslo. Jde například o region Nový Jičín nebo Olomouc. Nápad se ale moc nelíbí ani senátorům TOP 09. Strany mají například rozdílné názory na zahraniční politiku. TOP 09 už navíc svoje kandidáty většinou schválila. Stoprocentní podporu nemá návrh ani v některých regionálních organizacích ODS.

V podzimních volbách do třetiny horní parlamentní komory, tedy v souboji o 27 senátorských křesel, bude ODS obhajovat 14 mandátů. Průzkumy voličských nálad, orientované na sněmovní volby, ukazují převládající podporu levicových stran. K tomu, aby pravice vyrovnala síly v Senátu, by přitom musela získat všech 27 křesel. 

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)