Koalice s poslanci kolem Peake prosadila odklad poslanecké schůze

Praha - Koalice ODS a TOP 09 s poslanci kolem vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV) dnes prosadila odklad schůze dolní komory do středy 2. května. Pro bylo 100 hlasů ze 189. V pátek by sněmovna měla na mimořádném jednání hlasovat o důvěře vládě. Dnešní hlasování bylo fakticky prvním testem podpory kabinetu po rozpadu spojenectví s VV, jejichž poslanci byli většinou spolu s opozicí proti odkladu. Premiér Petr Nečas (ODS) poté řekl, že pokud vláda nezíská důvěru, měli by poslanci ještě v pátek projednat ve druhém čtení zákon k přímé volbě prezidenta, aby ho mohli příští týden schválit. Nejpozději ve čtvrtek 3. května by pak sněmovna mohla hlasovat o svém rozpuštění.

Tři zástupci vládních stran dnes chyběli, Nečas by tak mohl mít 103 hlasů

S ODS a TOP 09 pro přerušení hlasoval i člen klubu VV Miroslav Petráň. Milan Šťovíček (VV) se hlasování zdržel, přestože v prvním pokusu o odklad byl pro. Sněmovna totiž o odložení rozhodovala nadvakrát; první hlasování ale zpochybnil Ivan Ohlídal, neboť spolu s Jiřím Petrů (oba ČSSD) podle elektronického záznamu hlasování odložení podpořil. Petráň pak večer Radiožurnálu řekl, že mu sice vláda s podporou přeběhlíků vadí, „nicméně je potřeba, aby některé rozpracované věci běžely dál“, a proto slíbil vládě podporu.

Pro odklad byl v obou hlasováních také bývalý občanský demokrat Michal Doktor spolu se sedmi poslanci kolem vicepremiérky Peake, kteří z VV vystoupili. Pro hlasoval i Pavel Bém, který má pozastavené členství v ODS, ale je stále členem jejich klubu. Na dnešním hlasování z vládního tábora chyběli ministři Karel Schwarzenberg a Leoš Heger spolu Václavem Kubatou (všichni TOP 09). 

O přerušení požádal předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Dolní komora parlamentu tak nebude projednávat žádné návrhy zákonů až do zodpovězení otázky, jakou má vláda ve sněmovně skutečnou podporu.

ČSSD: vláda je nelegitimní, nebudeme ji respektovat

Opoziční sociální demokracie pokládá Nečasovu vládu založenou na podpoře odpadlíků z Věcí veřejných za nelegitimní, nebude ji respektovat a nehodlá s ní projednávat reformy. Další existence Nečasovy vlády znamená podle šéfa partaje Bohuslava Sobotky pro Českou republiku „jen čistou zápornou hodnotu“. „Jestliže vláda svou další existenci postaví na porušení principů politické kultury, tak nás s takovou vládou nečeká nic dobrého,“ prohlásil Sobotka, jehož ČSSD je v průzkumech nejsilnější politickou stranou a případné předčasné volby by podle nich s náskokem vyhrála.

Josef Dobeš

„Jestliže zde stavíme vládu na přeběhlících, legitimizujeme korupci, která tu probíhá. Namlouvání a přetahování poslanců, to je něco nechutného a nemožného. Myslím si, že klesáme na samé dno a jdeme do pekel. Zatímco pan Filip přece jen nemá rohy a kopyta. Stejně se jednou komunisté dostanou k moci, není to ale takové morální dno jako stavět vládu na přeběhlících.“

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek pak v Interview ČT24 řekl, že odložení řádné schůze je pro parlament nová a také nedůstojná situace. Zároveň si postěžoval, že do poslední chvíle nebylo ČSSD naznačeno, že se dnešní schůze v podstatě konat nebude. „Byla na nás ušita bouda,“ řekl. Poukázal také na to, že se rýsuje nová vládní sestava složená ze dvou stran a dalších „10 - 12 individualit“, což je podle Zaorálka nejen podivné politologicky, ale zároveň velmi nahrává korupci. Z celé situace podle něj vede jediná cesta, a to předčasné volby. 

Analytička ČT Martina Lustigová:

„Vládní koalice si chce pravděpodobně ujasnit, na jaké podpoře bude stavět příští vládnutí, kdo budou ti poslanci, kteří budou vládu podporovat, kdo bude patřit mezi poslance, co se v pátek vysloví pro důvěru vládě a pak na základě tohoto budou chtít prosazovat další zákony v Poslanecké sněmovně.“

Sociální demokraté se nicméně nechali slyšet, že garantují přijetí prováděcího zákona o přímé volbě hlavy státu v případě, že v pátek vláda i jejich hlasy nezíská důvěru sněmovny. V takovém případě navrhnou podle Sobotky projednat prováděcí zákon ještě před tím, než se sněmovna usnese na svém rozpuštění a zajistí jeho přijetí v Senátu.

Karolína Peake dnes zahájila kroky k založení nového politického subjektu. Vznikl přípravný výbor, který se také poprvé sešel. „Řešily se náležitosti nutné pro založení politické strany, jako stanovy, název, podpisy a nastavení transparentního účtu pro hospodaření nového subjektu,“ uvedla Peake. Ve výboru jsou poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek a také Pavel Kotrba.