Před sněmovnou vznikly eklpointy, lidé dostávali sáčky na zvracení

Praha - Aktivisté iniciativ Pražské fórum a Inventura demokracie dnes po poledni přišli před Poslaneckou sněmovnu a vyhlásili ji a její okolí za oblast se zvýšenou koncentrací sociálně patologického chování. Oblečeni byli do bílých plášťů, měli roušky a rozdávali kolemjdoucím letáky a sáčky na zvracení s nápisem 'Použijte v případě nevolnosti z českých politiků'. Akce se obešla bez incidentů, policie jen zjišťovala totožnost aktivistů. Odpoledne se připojila skupina asi dvou desítek zelených, kteří přišli demonstrovat kvůli ovzduší. Sněmovna totiž měla projednat zákon o čistotě ovzduší. Na to ale nedošlo, protože koalice ODS a TOP 09 s poslanci kolem vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV) prosadila odklad schůze dolní komory do středy 2. května.

Aktivistům vadí mj. Bém, Drobil, Bárta a Škárka ve sněmovně

„Pozor! Nacházíte se v oblasti se zvýšenou koncentrací sociálně patologického chování,“ znělo varování na letácích. Na některých byly fotografie poslanců podezřelých z korupce a nepravomocně odsouzených poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Na jiných letácích bylo napsáno: Podpořte požadavek na odchod Pavla Béma z Poslanecké sněmovny nebo Podpořte požadavky na odtajnění materiálů BIS a zřízení nezávislé vyšetřovací komise.

Okolojdoucí Pražané i zaměstnanci sněmovny přijímali letáky a sáčky na zvracení s úsměvy. „Tu paní už jsem tu dneska potkala, škoda, že jsem neměla sáček dřív,“ poznamenala jedna paní k poslankyni Kristýně Kočí na letáku.

Zelení protestují před sněmovnou
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Cílem happeningu je podle aktivistů upozornit na neetické a nezákonné chování českých politiků a na to, že poslanci podezřelí ze spáchání závažných trestných činů nebo dokonce odsouzení za trestnou činnost setrvávají ve sněmovně a dokonce vykonávají různé funkce.

To, že například poslanci ODS Bém, místopředseda ODS Pavel Drobil, neformální šéf Věcí veřejných Bárta a bývalý poslanec VV Škárka sedí v poslaneckých lavicích, jako by se nic nestalo, je podle nich výsměchem zásadám politické kultury.

Pražské fórum, Inventura demokracie a další iniciativy před měsícem poslaly otevřený dopis poslanci a bývalému primátorovi Bémovi, v němž ho vyzvaly, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Bém na výzvu, kterou podepsalo asi 1 400 lidí, nereagoval.