Doktor: Své stanovisko řeknu až při hlasování ve sněmovně

Praha – Poslední informace ukazují, že vláda asi nakonec potřebnou většinu získá. Velkou roli v tom ale budou hrát poslanci nikam nezařazení. Jak ti, kteří se hodlají přidat do platformy Karolíny Peake, tak někteří další, kteří tuto institucionalizaci odmítají. Jedním z nezařazených poslanců je i Michal Doktor, který byl hostem včerejšího Hyde Parku ČT24. Jeho rozhodnutí na pátečním mimořádném jednání, kde by se mělo hlasovat o nedůvěře vládě, bude prý záležet na tom, dá-li koalice jasné stanovisko, jaké jsou její cíle. Musela by prý také říct, zda platí programové prohlášení vlády Petra Nečase, které Doktor podpořil.

Jeho páteční rozhodnutí bude prý záležet na tom, dá-li koalice jasné stanovisko, jaké jsou její cíle, zda platí programové prohlášení vlády Petra Nečase, které svým hlasováním Doktor podpořil. Případně, zda tím dokumentem je revidované programové prohlášení, jehož revize proběhla zhruba před čtrnácti dny. „Já se s tím dokumentem potřebuji seznámit a chci také předat panu premiérovi výčet podnětů, které já mám k řadě projednávaných dokumentů. Jsou to výhrady k věcem, které se ukázaly být buď v tom reálném životě špatné, případně objektivně jsou v těch zákonech věci, které je třeba přepracovat,“ dodal.

Michal Doktor

„Dnes jsem podpořil návrh na přerušení jednání poslanecké schůze do středy příštího týdne. A to především proto, že ve sněmovně nebyli přítomni dva vládní poslanci, když před námi byla důležitá hlasování týkající se návrhů zákonů vrácených Senátem.“

Doktor vidí problém v tzv. cashbacku a v zápisech nemovitostí

Jednou z věcí, která by se podle Doktora měla změnit, je nedávno přijaté ustanovení, které se týká režimu takzvaného cashbacku. „To je režim, ke kterému dochází všude, kde klient používá platební kartu a na základě té platební karty si může vyzvednout i hotovost. Při přijetí tohoto ustanovení jsem reagoval s velkou výhradou a byl jsem ujišťován, že nedojde k extenzi a že každá pokladní supermarketu bude muset absolvovat povinné školení nařízené zákonem. Dnešní výklad zákona je ale takový, že každá pokladní, která se zákazníkem přichází do kontaktu a je oprávněna mu na základě poskytnuté karty vydat hotovost, musí projít školením, které není vůbec laciné,“ popsal své stanovisko nezařazený poslanec.

„Další problém spatřuji v zápisech do katastru nemovitostí. Současná situace v České republice umožňuje praxi duplicitních zápisů. Majitelé určitého domu pak mohou třeba za tři měsíce zjistit, že jejich nemovitost má ještě jiného spoluvlastníka. Katastr nemovitostí totiž nezkoumá legitimitu toho zápisu, splňují-li ty doklady všechny předepsané náležitosti,“ řekl Doktor, který trvá na změně této situace.

Michal Doktor:

„Stále cituji myšlenku, že daní za svobodu je trvalá bdělost. Lidé musí neustále politiky prověřovat, musí je neustále mučit a zkoušet. A samozřejmě že se politici nesmějí dopustit toho, že takové věci, které jsou v rozporu s morálkou a se zákonem, přijímají.“

Sociální demokraté podle něj nejsou připraveni vládnout

Podle jeho slov by pomohly předčasné volby odvětrat atmosféru a společenské napětí, které tady panuje. Ukázalo by se prý ale, že sociální demokraté nejsou připravení vládnout a bojí se odpovědnosti. „Za daných okolností by se nemohlo stát, že bych podpořil hlasování o nedůvěře vládě,“ dodal Doktor. Stále prý totiž vidí dostatek osobností, které jsou schopny naplňovat volební program. „Jsem zcela přesvědčen o tom, že druhá část sněmovny, která přichází v úvahu jako alternativa vládnutí, vládnout nechce,“ vyjádřil se.

Michal Doktor odmítá, že se v souvislosti se skupinou lidí, kteří pomáhají formalizovat rozhodnutí Karolíny Peake, mluví jako o přeběhlících. Jediným přeběhlíkem ve sněmovně je podle něj v tuto chvíli poslanec Huml. „Ten byl zvolen s programem Věcí veřejných, pak přešel k sociální demokracii. Nepochybně zastává jiný koncept a bude prosazovat jiné věci, než se kterými byl zvolen,“ podotkl Doktor.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)