Táborský soud udělil pravicovým extremistům většinou podmíněné tresty

Tábor – Odvolací soud udělil čtyřem extremistům kvůli jejich příspěvkům do veřejných internetových diskusí neonacistického hnutí White Justice podmíněné tresty na tři roky. Další pak dostal souhrnný trest na 3,5 roku do vězení. Podle obžaloby všichni propagovali hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů a podporovali myšlenku neonacistického hnutí. Rozsudek už je pravomocný.

Součástí trestů je dohled probační a mediační služby a také zvláštní omezení. „Jakékoliv porušení, to znamená, že budou vyfoceni na demonstraci, bude zjištěno, že se připojili na nějaké jiné webové stránce neonacistické organizace a dali tam svůj příspěvek, tak to bude důvod k tomu, aby se podmíněný trest změnil na trest nepodmíněný,“ řekl ČT předseda senátu Petr Černý.

Dva z pětice obžalovaných byli podle obžaloby správci webového portálu White Justice a měli tedy přístup k obsahu stránek. Jeden pak údajně shromažďoval fotografie takzvaných ideových odpůrců White Justice. „Trestná činnost této skupiny vykazuje vysoký stupeň společenské nebezpečnosti,“ uvedla státní zástupkyně Alena Píchová. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Nelze pochybovat o tom, že obžalovaní propagovali národnostní, rasovou a také náboženskou zášť,“ uvedl soudce Černý. Podle něj se na webu organizace White Justice například objevovaly i návody na výrobu zbraní a výbušnin. „Jeden z obžalovaných navíc na stránkách vyzýval ke svaté rasové válce,“ uvedl soudce s tím, že se nicméně nezjistilo, že by šlo o organizovanou skupinu ve smyslu zákona.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na podzim 2009 zatkl 12 lidí. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta tehdy uvedl, že členové ultrapravicové skupiny se také cvičili na protistátní teroristické akce. „Jejich cílem byly průmyslové podniky, elektrárny či trafostanice,“ tvrdila policie. 

Ultrapravicovou militantní organizaci White Justice prý pomáhal zakládat profesionální voják z táborského útvaru Lukáš Sedláček. V přípravných kempech údajně vycvičil asi 30 lidí – měl je naučit boji zblízka, se zbraní i beze zbraně nebo útoku na živé i neživé cíle. Sedláčka ministr obrany na podzim 2009 propustil z armády.