Muž vydíral banku či hotel, hrozil i zabitím zaměstnanců

Praha - Pražská policie vypátrala ve spolupráci s Interpolem muže, kterého podezírá, že vydíral banku, hotel a obchodní řetězec. Požadoval prý desítky milionů a hrozil odpálením výbušnin a zabitím zaměstnanců. Muž se podle policie přiznal a je vyšetřován na svobodě. Hrozí mu pět až dvanáct let vězení.

Policie zadržela osmadvacetiletého muže ze severních Čech v pondělí. Podle vyšetřovatelů vyhrožoval institucím několik dní na počátku dubna. „Trestnou činnost páchal z jednoho místa přes internet, například prostřednictvím ruských serverů nebo bankovního domu v Rakousku,“ popsal vedoucí oddělení loupeží Jiří Zábrodský.

Muž se podle něj při výslechu přiznal, že hrozil odpálením výbušnin a sledováním i likvidací zaměstnanců a vedení firem, přičemž chtěl až desítky milionů, aby si to rozmyslel. Podle Zábrodského ale vše nasvědčuje tomu, že neměl v plánu výhrůžky vykonat. Policii také vydal řadu důkazů, zejména počítač.

Policistům se muže podařilo vypátrat, aniž by dostal peníze. Jeho zadržení je výsledkem mezinárodní spolupráce. Mluvčí policie Andrea Zoulová uvedla, že muž nemá trestnou minulost a nebyly shledány důvody k vazbě. Policie případ stále vyšetřuje a zjišťuje, jestli nemá na svědomí další skutky.

Vydáno pod