Klasnová: Vládu podpoří tři poslanci VV, osm jí důvěru nedá

Praha - Osm poslanců Věcí veřejných (VV) v pátek nevysloví vládě svou důvěru. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) naopak podpoří členové klubu VV Milan Šťovíček, Otto Chaloupka a Miroslav Petráň, řekla po dnešním jednání poslaneckého klubu jeho předsedkyně Kateřina Klasnová. Hlasování se podle ní nezúčastní poslanec David Kádner. Klub své členy nezavázal k tomu, jak mají hlasovat. O důvěře vládě tak budou hlasovat volně, dodala Klasnová.

„Poslanecký klub Věcí veřejných se usnesl na volném hlasování v případě pátečního sněmovního hlasování o důvěře vládě, protože se většinově shodl na konstruktivní opozici a podpoře bodů, které se shodují s prioritami programu Věcí veřejných,“ uvedla Klasnová.

Klasnové vadí přeběhlictví

Šťovíček, Petráň a Chaloupka už dříve avizovali, že vládu podpoří. „Ráda bych zdůraznila, že se to týká tohoto hlasování, zvláště pak v případě pana poslance Chaloupky,“ uvedla Klasnová, která bude hlasovat proti vládě, protože je prý postavena na přeběhlících.

Klasnová dokonce viní vicepremiérku Karolínu Peake, že nastavila ve sněmovně „určité korupční prostředí“. Na poslancích její platformy ulpí stín podezření, za co podporu vládě vyměnili, i když tomu tak třeba není, podotkla.

Kádner svůj postoj zdůvodnil tím, že se mu ve vládě příčí premiér Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Proto nemůžu dát důvěru vládě. Neudělám ani opak, protože nechci dopustit podporu ČSSD a KSČM. Snížím kvorum a jasně vyjádřím svůj postoj,“ řekl novinářům. 

Podle předsedkyně klubu jsou poslanci VV připraveni podpořit všechny body vládního kabinetu, ale i opozice, které se překrývají s principy a body programu VV. Vláda dnes na svém zasedání schválila bod, kterým žádá poslance o vyslovení důvěry. Poslanecká sněmovna se má k vyslovení důvěry sejít v pátek na mimořádné schůzi.

Už v úterý hlasování o přerušení řádné schůze sněmovny ukázalo, že vláda zřejmě získá dostatek hlasů. Kabinet se po vypovězení koaliční smlouvy tří stran nyní opírá o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a části zákonodárců zvolených za VV, kteří ze strany odešli společně s vicepremiérkou Karolínou Peake. Jejich nová frakce zřejmě ve vládní koalici nahradí VV, které přecházejí do opozice.