Peake chce dát protikorupční lince ještě šanci

Praha - Vicepremiérka pro boj proti korupci Karolína Peake chce ještě jednat o dalším fungování protikorupční linky, byť třeba v nějaké nové podobě. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho je linka neefektivní a její provoz nákladný, chce ji proto zrušit. Jeho návrh dnes projednávala vláda. Peake novinářům řekla, že na hledání nové podoby fungování linky vyjednala měsíc. Linka má být zrušena po čtyřech letech fungování. Skončit měla podle Kubiceho návrhu k 30. dubnu.

„Chápu argumentaci ministerstva vnitra hlavně s ohledem na úsporná opatření, nicméně vzhledem k tomu, že máme v tuto chvíli na konci připomínkového řízení analýzu ochrany oznamovatelů korupce, požádala jsem pana ministra vnitra, aby jsme ten následující měsíc ještě věnovali nalezení nějaké alternativy této telefonní lince,“ uvedla Peake.

Provoz protikorupční linky 199 přišel od září 2007 na téměř dvanáct milionů korun. V posledním roce ji provozovalo sdružení Oživení, předtím Transparency International. Do konce loňského roku se na ní uskutečnilo téměř 25 000 hovorů, z nichž zhruba 30 procent bylo podle zprávy ministerstva vnitra vyhodnoceno jako relevantních.

„Tyto relevantní hovory vedly k 1 656 relevantním podnětům, na základě kterých bylo za sledované období učiněno provozovateli linky 199 celkem 12 trestních oznámení,“ uvedlo ministerstvo. Za relevantní hovor je označován takový hovor, kdy má volající nepříznivou zkušenost s justicí, policií nebo samosprávou. Zbylých 70 procent telefonátů tvořili notoričtí stěžovatelé a omyly. Ministerstvo se rozhodlo linku zrušit nejen kvůli vysokému počtu zbytečných hovorů, ale také proto, že technické a personální zajištění provozu činilo přes 60 procent nákladů.

Studio ČT24: Peake chce podpořit protikorupční linku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod