Peake rezignovala na zastupitelský mandát v Praze 1

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake, která minulý týden společně s několika poslanci a ministry odešla ze strany Věci veřejné, rezignovala na mandát v zastupitelstvu Prahy 1. Oznámila to v tiskovém prohlášení. K rezignaci na post zastupitelky vicepremiérku už dříve vyzvala stranická buňka z Prahy 1.

„V pondělí 23. dubna jsem o své rezignaci na zastupitelský mandát na Praze 1 informovala starostu Oldřicha Lomeckého a v úterý 24. dubna byla tato rezignace zaslána písemně,“ uvedla Peake. Nahradit by ji měl Václav Jirásek.

VV v Praze 1 vicepremiérku k odchodu ze zastupitelstva vyzvaly, usnesení přijaly v internetovém hlasování. „Byla do něj (zastupitelstva) zvolena za Věci veřejné, nyní tedy pro její setrvání na postu zastupitele nevidím důvod,“ řekla členka VV v této městské části Alena Kosová.

Peake minulý týden odešla z Věcí veřejných a odstartovala jejich rozštěpení. Důsledkem byla i vládní krize, když skončila vládní spolupráce ODS, TOP 09 a VV. Vláda se chce nyní opírat o poslance, kteří vicepremiérku podporují.