Ministr Kalousek zahladil výsledky kontroly na Ústavním soudu

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek zahladil výsledky kontroly na Ústavním soudu. Jeho kontroloři přitom však zjistili, že soud má nepořádek v provozu aut. Přišli například na to, že auta spotřebovávají moc nafty a soudu také vytkli, že na servis vozidel nevypsal soutěž. Když se ale vedení soudu ohradilo, Kalousek ustoupil. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vyjádřil vážné pochybnosti o tom, zda je kontrola hospodaření soudu ministerstvem v souladu s ústavou a garantovanou nezávislostí Ústavního soudu.

Kontrolory loni na podzim zajímalo, jak soud hospodaří se státními penězi. Kalousek potvrdil, že kontroloři odvedli dobrou práci, zároveň ale výsledky prověrky škrtl. To je podle listu velmi neobvyklé a zkušený úředník Robert Šíp, který kontrolu vedl, kvůli tomu z ministerstva odchází.   

Z kontroly například vyplývá, že podle záznamů o jízdě aut dokázal jeden soudce ve stejný čas jezdit ve dvou vozech. Nebo že na 128kilometrové trase mezi Jihlavou a Prahou dokázalo soudní auto najet o 402 kilometrů víc. Dokumenty také ukazují, že řidiči platili na čerpacích stanicích CCS kartou jindy, než měla být auta oficiálně na cestách. Kontroloři se zaměřili také na smlouvy na servis aut. Protože zakázka přesáhla dva miliony korun, měl soud vypsat výběrové řízení. Místo toho ale zadával opravy stále jedné firmě a bez soutěže. Kromě toho našli také účetní nesrovnalosti při nákupu softwaru, vyčíslili je na 5,2 milionu korun.

Ústavní soudci k tomu sepsali obsáhlé vysvětlení. Uvedli, že řidiči prý jen špatně vyplňovali záznamy o cestách, nákup počítačových programů má soud papírově v pořádku a podle jeho výkladu zákona o zakázkách nemusí na servis aut vyhlašovat otevřené tendry. „Pan ministr Kalousek naše námitky uznal,“ řekl deníku sekretář soudu Tomáš Langášek.

Vedoucí kontroly podal výpověď

Kontrola byla podle Kalouska stejně objektivní jako v jiných rozpočtových kapitolách a s Rychetským se prý ministr shodl, že její výsledky mohou být k užitku a ke zkvalitnění ekonomického řízení. Kalousek se však po skončení kontroly rozhodl nepokračovat v dalším standardním postupu. Kontroloři podle něj nenašli nic, co by dalo důvod k předání výsledků kontroly orgánům činným v trestním řízení. Standardně by se tak kontrolními závěry začal zabývat Finanční úřad v Brně. Ústavnímu soudu by mohl vyměřit penále. Kalousek se ale prý obával reakcí, které by běžný postup vyvolal. „Důsledkem takového kroku by nutně byly spekulace, zda se nejedná o účelový nátlak výkonné moci na nezávislost Ústavního soudu a zda se vláda penalizací nesnaží omezit rozpočtové prostředky Ústavního soudu, a tak ochromit jeho činnost,“ napsal dnes Kalousek.

Vedoucí kontroly Šíp kvůli Kalouskovu kroku po 30 letech na ministerstvu dává výpověď. „Nedovolím si hodnotit, co je to za hru. Můžu vás ale ujistit, že za výsledky kontroly ručím a jsem schopen je kdykoli obhájit,“ řekl dnešním HN Šíp, který v minulosti například odhalil, že exministr spravedlnosti Pavel Němec dokázal měsíčně provolat 120 000 korun.

Kontrolu měl provádět NKÚ, myslí si soud

Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška měl případnou kontrolu soudu provádět Nejvyšší kontrolní úřad, a nikoliv ministerstvo financí. „Podle našeho názoru je v ústavě zřízen Nejvyšší kontrolní úřad jako ústavně nezávislá instituce mimo jiné i proto, aby kontroloval účetnictví jiných ústavních orgánů,“ řekl Langášek. Soud prý i přes svůj odlišný názor nechal kontrolory z ministerstva pracovat. Kontrola ale podle Langáška neodhalila nic, co by stálo za řeč, jde prý o jednotlivosti za období tří let.

Už v průběhu kontroly z ministerstva financí předseda soudu Rychetský napsal Kalouskovi dopis, ve kterém vyjádřil vážné pochybnosti o souladu kontroly s ústavou. Rychetský je nyní v zahraničí. Závěry kontroly má podle Kalouska Rychetský jako šéf soudu k dispozici. „Jsem přesvědčen, že v rámci svých kompetencí zjedná u zjištěných pochybení nápravu i bez příslušné represe ze strany exekutivních orgánů,“ dodal ministr.

Kalousek zahladil výsledky kontroly na ÚS (zdroj: ČT24)