Víkend přinese letní teploty a nebezpečné slunce

Praha - Teploty budou o víkendu útočit na dlouhodobé rekordy. Meteorologové očekávají, že vystoupí v maximech až k 29 stupňům Celsia, na mnoha místech by tak mohly padnout dlouhodobé teplotní rekordy. V teplotní řadě měření v pražském Klementinu platí pro 28. duben rekord 25,9 stupně Celsia z let 1800 a 1866, v neděli pak 28,6 stupně Celsia také z roku 1800. Slunečné počasí s sebou přinese riziko popálení kůže, ozonová vrstva bude nad Českem zeslabena až o čtvrtinu.

„To bude mít za následek během jasného a polojasného počasí zvýšení škodlivého UV záření zhruba o 25 až 30 procent. UV index bude prakticky dosahovat letních hodnot,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém webu. Zvlášť by si měli dát pozor návštěvníci hor. Na hřebenech hor, kde ještě zůstala sněhová pokrývka, bude totiž UV index nabývat velmi vysokých až extrémních hodnot. Při pobytu na přímém slunci by proto lidé měli používat krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Působení UV záření je potřebné k přeměně vitamínu D v kůži v jeho aktivní formu. Má ale také řadu nežádoucích účinků od spálenin, stárnutí kůže po zvýšené riziko vzniku zhoubného nádoru kůže. Ta si navíc vše pamatuje, jedno spálení v dětství do puchýřů tak riziko kožního nádoru v dospělosti zdvojnásobí. Zvykat tělo na sluneční paprsky v soláriích je ale podle lékařů nevhodné, riziko rakoviny zvyšuje už každá čtvrtá návštěva. Nejrizikovější skupinou jsou pak podle statistik muži nad 50 let. Tráví totiž hodně času venku a mnohdy bez svršků. Touha po hnědé kůži zase do této kategorie řadí ženy ve věku 10 až 29 let.

Po letním víkendu s průměrnými teplotami kolem 27 stupňů se v pondělí o několik stupňů ochladí. Už v neděli se na modré obloze objeví i oblaka. Polojasná obloha a teploty kolem 25 stupňů by pak měly trvat po celý následující týden. První májové dny přinesou také zvýšení nočních minimálních teplot na zhruba 10 stupňů Celsia, zvlášť zahrádkáři se tak nebudou muset bát přízemních mrazíků.

Počasí pro lyžaře i motorkáře

S prvními teplými dny se na silnicích objevuje čím dál víc motorkářů. Na sváteční projížďky se vydávají celé skupiny majitelů silných strojů. Policie jako každý rok varuje před zbytečným hazardem. Ve statistikách s příchodem jara roste počet vážných dopravních nehod. Jen v Pardubickém kraji evidují policisté od začátku roku již 20 nehod motorkářů. Právě na ně se zaměří plánované dopravně bezpečnostní akce.

Zatímco ve městech lidé chodí v tričku, v Jeseníkách se ještě lyžuje. Nejvýše položené lyžařské středisko, Ovčárna, hlásí stále přes metr sněhu. Lyžařskou sezonu areál uzavře 30. dubna. Na své si tu ale přijdou i běžkaři. Trasy mezi Ovčárnou a Švýcárnou a z Ovčárny na Praděd mají ideální podmínky. V horách stále platí druhý lavinový stupeň, nicméně lavinové katastry leží mimo turistické trasy, takže pokud se lidé drží značených cest, nebezpečí jim nehrozí.

Vydáno pod