Soud potvrdil devítileté tresty za krádež století

Praha - Za krádež více než 500 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S v Praze 3 uložil pražský vrchní soud někdejšímu zaměstnanci společnosti Františku Procházkovi devítiletý trest. Na stejnou dobu půjde do vězení i jeho komplic Milan Čermák. Odvolací senát tak potvrdil lednový verdikt Městského soudu v Praze. Rozsudek je pravomocný. Soud ale neuložil povinnost společně nahradit škodu dvěma pojišťovnám, ty se mají obrátit na civilní soud. Naopak bezpečnostní agentuře oba muži škodu zaplatit musí. Procházka je od krádeže na útěku, policie ho zatím nevypátrala. Čermák je od minulého týdne ve vazbě. Jeho advokát po skončení jednání řekl, že za svého klienta podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Zda se nedovolá, zváží také Procházkův právník.

Čermáka policie zadržela letos 19. dubna. Podle policie prodal svůj dům a hrozilo tak, že by mohl utéct nebo se skrývat. Čermák jakoukoli vinu na krádeži odmítal. Byl usvědčen na základě nepřímých důkazů, například pachové stopy nalezené v dodávce a souborů s fotkami auta použitého při krádeži nalezenými v jeho počítači. Při domovní prohlídce u něj zároveň policie našla přes tři miliony korun v hotovosti, větší množství SIM karet a několik legálně držených zbraní.

„Nemáme pochyb, že krádež spáchal Procházka, a nemáme ani pochyb, že se na ní kromě jiných osob podílel i Čermák,“ prohlásila předsedkyně odvolacího senátu Lenka Konopová. Procházkovi podle ní pomáhali ještě minimálně dva lidé. Soudkyně neuvěřila ani tvrzení, že obvinění proti Čermákovi mohla vykonstruovat policie. Neuznala ani argument, že soudkyně prvoinstančního soudu byla předpojatá. Procházkův právník Pavel Šprynar poukázal na to, že z agentury zřejmě nezmizelo tolik peněz, kolik společnost později uváděla. Peníze by se podle něj do dodávky nevešly, z kamerového záznamu zase není poznat, co Procházka odnáší. Tuto myšlenku však soudkyně odmítla jako absurdní.

Vůz bezpečnostní agentury G4S
Zdroj: ČT24

Nyní sedmatřicetiletý Procházka, který v žižkovské pobočce G4S pracoval jako strážný, ukradl na počátku prosince 2007 z budovy agentury celkem 540 milionů korun. Vynesl peníze v taškách z trezorové místnosti a donesl je na nakládací rampu. Tam již čekal Čermák v bílé dodávce s logem společnosti, která se na první pohled nijak nelišila od služebních vozidel firmy.

Procházka byl z krádeže peněz obviněn krátce poté, co jejich odcizení vyšlo najevo. Po události beze stopy zmizel. Čermáka zadržela policie v březnu 2008. Po obvinění ze spolupachatelství krádeže putoval do vazby, odkud se v září téhož roku dostal poté, co manželka složila desetimilionovou kauci.

V létě 2010 se v tisku objevily informace, že Procházka možná pobývá na americkém kontinentu. Pátrali po něm také soukromí detektivové z Británie, které si najala pojišťovna. Přišli na to, že před krádeží hodně cestoval, absolvoval též výcvik přežití v Izraeli. Podle dnešního vyjádření soudkyně se Procházka pravděpodobně nachází mimo Evropu, policie prý dříve hovořila o Karibiku či Jižní Americe. Podle advokáta ale nikdo nemá přímý důkaz o tom, kde se Procházka skutečně nachází.

Reportáž Petra Vaška a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)