Kabinet by měl dostat důvěru bez problémů, mohlo by stačit 98 poslanců

Praha - Vládu Petra Nečase čeká hlasování o důvěře. Zatím to vypadá, že by ji měla získat, podle dnešní situace ve sněmovně by vládě mohlo stačit 98 poslanců. Nečasův kabinet o něj sněmovnu požádal tento týden poté, co se vicepremiérka Karolína Peake společně s několika poslanci z Věcí veřejných rozhodla opustit stranu Věci veřejné i její poslanecký klub. Vládu dál podporují ODS, TOP 09 a právě skupina poslanců kolem Karolíny Peake. V napjaté politické atmosféře, kdy odbory hrozí sérií stávek, opozice mluví o nelegitimní vládě, se kterou odmítá jednat o reformách. A odbory se chystají i do sněmovny. Z galerie pro hosty chtějí sledovat, co se bude dít. Vládě v současnosti podle průzkumů věří pouhých 16 procent občanů a předčasné volby si přeje okolo 70 procent lidí.

Před hlasováním se zdá, že vládu, která měla po nástupu v Parlamentu pohodlnou většinu 118 hlasů, v pátek podpoří 105 zákonodárců ze 199, jeden poslanec za VV na zasedání sněmovny nebude. Jistou má vláda podporu všech členů poslaneckých klubů ODS a TOP 09 a celkem osmi poslanců okolo Karolíny Peake. Ti se hodinu před zahájením schůze sešli ve sněmovně. 

Nečas účastníky „provládního“ setkání požádal, aby drželi při sobě a hájili koaliční kompromisy. Spolu s Peake přišlo na schůzku sedm dalších poslanců, kteří odešli z VV. Tři poslanci, kteří chtějí dát vládě důvěru, ale zůstávají v poslaneckém klubu VV, na setkání nebyli.

ČSSD nechce jednání protahovat, komunisté odhadují konec až po půlnoci

Opozice vysvětlí vládě před hlasováním o důvěře důvody svého nesouhlasu s její existencí. Podle Sobotky však ČSSD nebude jednání protahovat. ČSSD je jednoznačně proti pokračování vlády. „Není standardní, aby existovala vláda, která ignoruje masové protesty občanů v ulicích, chová se arogantně a bezcitně při prosazování reforem,“ dodal Sobotka. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik ale poznamenal, že hlasovat se podle jeho názoru bude až před půlnocí.

Vládě by dnes mohlo stačit k získání důvěry sněmovny 98 hlasů. Pět poslanců se z jednání dolní komory omluvilo, z toho dva z koalice. Kabinet podle jednacího řádu sněmovny potřebuje k získání důvěry hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Z jednání sněmovny se z vládních poslanců omluvili ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a Václav Kubata (TOP 09) kvůli zahraniční cestě. Omluvu poslali také bývalý ministr školství Josef Dobeš (dříve VV), sociální demokrat Alfréd Michalík ze zdravotních důvodů a z osobních důvodů nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV). Počet hlasujících poslanců by mohl snížit také člen VV David Kádner, který podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové o důvěře vládě rozhodovat nebude. Jeho nepřítomnost by ale počet hlasů potřebných k vyslovení důvěry nesnížila. Sněmovna v úvodu zasedání schválila návrh předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury, aby jednala případně i po půlnoci.

ČSSD podpoří rychlé nové předložení novely omezující imunitu

ČSSD je podle Sobotky připravena podpořit rychlé předložení novely ústavy omezující doživotní imunitu poslanců ve stejném znění, jaké ve čtvrtek zamítl Senát. Chybou podle něj bylo, že sociálnědemokratické vedení Senátu nechalo o důležité novele ústavy hlasovat ve chvíli, kdy mnoho senátorů nebylo přítomno. „Nic není ztraceno. My jsme připraveni velmi rychle legislativní proces zopakovat,“ řekl Sobotka. Pokud bude text nové novely shodný s tím, který ve čtvrtek odmítli senátoři, není podle něj potřeba jej složitě projednávat ve sněmovních výborech a může být připraven rychle. „Ještě letos bychom o něm mohli hlasovat, byl by účinný od 1. ledna příštího roku,“ doplnil.

Vládě dají možná hlas i tři poslanci mimo ODS, TOP 09 a uskupení kolem Peake

Není zatím jisté, zda vládu podpoří i tři poslanci, kteří zůstali uvnitř klubu Věcí veřejných, ale slíbili podporu vládě, ani zda zvedne ruku dvojice nezařazených Michal Doktor a Pavel Bém, kteří byli zvoleni v barvách ODS. „Respektujeme, že jsou nyní nezařazení poslanci, pokud budou hlasovat pro podporu vládě, tak je to dobře, ale institucionálně jako klub se s nimi nedomlouváme,“ řekl o Bémovi a Doktorovi předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Doktor i Bém již dříve uváděli, že se rozhodnou podle programu vlády, proto se předpokládá, že vládu s nezměněným programem v pátek při důvěře podpoří.

Pokud vláda dostane důvěru, čeká ji podpis koaliční smlouvy

Podle premiéra bude stejná, jako ta, která prošla před čtrnácti dny redukcí. Vypadla z ní například věta, že vláda nechce zavádět progresivní zdanění. Vymazán byl i plán na zrušení silniční daně pro osobní auta nebo plán na zavedení klouzavého mandátu - tedy toho, že ministr nemůže být zároveň poslancem. Zároveň do ní politici dopsali třeba to, že důchody budou valorizovány ve snížené míře. Koaliční smlouva vychází z programového prohlášení. „Není důvod zahlcovat legislativní proces zákony, které by opozice tak jako tak nepodpořila a trvaly by dlouhou dobu,“ komentovala Peake.

Přímo proti vládě budou hlasovat poslanci ČSSD a KSČM a také zákonodárci věrni VV předsedy Radka Johna. „My očekáváme, že vláda dostane důvěru Poslanecké sněmovny, že se poslanci zachovají tak, jak doposud avizovali,“ poznamenal předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Petr Nečas, předseda vlády: „Jako člen vlády, a toto už bude minimálně desáté hlasování o důvěře, to neoznačím za rutinu, ale bude to z tohoto pohledu běžný den.“

Pavel Kováčik, šéf poslanců KSČM: „Nikoliv docela věřím tomu, že mají ty tři hlasy z klubu VV jisté. Myslím, že to bude napínavé do poslední chvíle.“

Pavel Kováčik
Zdroj: ČT24

Samotné hlasování se odehraje po jménech, počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající schůze. Vyvolaný poslanec se vysloví „pro návrh“ nebo „proti návrhu“, a zdržuje-li se hlasování, řekne „zdržuji se“. Předsedající každou odpověď opakuje. Jiný projev je podle jednacího řádu považován za zdržení hlasování.

Při hlasování o důvěře, které vyvolává sama vláda, jí k úspěchu stačí většina z poslanců, kteří jsou ve chvíli hlasování přítomni v jednacím sále. Naopak při hlasování o nedůvěře, vyvolávané poslanci obvykle proti vůli kabinetu, je návrh schválen, pokud nedůvěru vyjádří nadpoloviční většina všech zvolených zákonodárců. 

V případě, že vláda důvěru nezíská, slibují ODS a TOP 09, že se zasadí o co nejrychlejší rozpuštění dolní parlamentní komory a vyvolání předčasných voleb v co možná nejbližším termínu. Spolu s ČSSD jsou pak vládní strany připraveny ještě schválit prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

Ani v pátek vyslovená důvěra, kterou nyní ODS a TOP 09 označují jako potvrzení mandátu pro další pokračování vlády, ale kabinetu nemusí stačit k prosazení jeho záměrů. Snaha dohodnout se s poslanci VV kolem Johna na podpoře už dohodnutých věcí, například nižší valorizace důchodů či změn v dani z přidané hodnoty, u Věcí veřejných narazila. Levicová opozice má navíc většinu v Senátu, který může zákony sněmovně vracet. K jejich opětovnému přijetí ve sněmovní verzi je pak potřeba alespoň 101 hlasů.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Zavadil: Pro vládu nehlasujte

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil vyzval dnes poslance, aby v pátek nedali důvěru vládě Petra Nečase (ODS). V otevřeném dopise jim napsal, že minulou sobotu na protivládní demonstraci v Praze „nebývalé množství občanů vyjádřilo své výhrady ke způsobu a výsledkům vládnutí“. Kabinet tak podle něj ztratil důvěru lidí.

„Politici jsou zaměstnanci voličů a měli by po celé své volební období naslouchat názorům, zájmům a potřebám občanů, zejména jejich reakcím na dopady vládních rozhodnutí,“ napsal v dopise poslancům a poslankyním Zavadil. Uvedl, že se na ně obrací jménem účastníků demonstrace, která se konala 21. dubna na Václavském náměstí. Dorazilo na ni podle pořadatelů přes 100 tisíc lidí, podle policie jich bylo asi 90 tisíc. Předák zákonodárce v listu vyzval, aby při hlasování o důvěře „prokázali svou politickou i morální odpovědnost vůči většině občanů ČR“.