Za dva roky bude v Afghánistánu už jen 150 českých vojáků

Praha – Podle plánu ministerstva obrany má být na konci roku 2014 v Afghánistánu už jen 150 českých vojáků. Začátkem příštího roku má také úplně skončit český provinční rekonstrukční tým, který působí v afghánském Lógaru.

Čeští experti dokončili v Afghánistánu více než 100 civilních projektů za 280 milionů korun – pod neustálým dohledem vojáků. Projekty v oblasti zemědělství či školství byly šity na míru místním. Po pěti letech je mise splněna a rekonstrukční tým odjede. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) armáda zde už žádné bojové mise neplánuje, poslední dva roky budou prý čistě o výcviku.

V současnosti je v Afghánistánu 590 vojáků. V roce 2013 jich zde bude celkem 340 - v provinciích Wardak a Lógar bude 140 českých instruktorů, 115 vojáků zůstane na velitelství ISAF v Kábulu a dalších 20 bude hlídat českou ambasádu. Do Afghánistánu se také vrátí tři české dopravní vrtulníky. O ty se bude starat 65 lidí - piloti a pozemní personál. „Přepravní kapacity nejen pro lidi, ale i pro materiál jsou opravdu potřeba, samozřejmě si chceme také pomoci při snižování našeho kontingentu,“ uvedl náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek.

Od roku 2001 padlo v Afghánistánu 5 českých vojáků, dalších 30 bylo vážně zraněno.

V roce 2014 se počty českých vojáků v Afghánistánu sníží na 150. Stovka jich bude na velitelství v Kábulu, zbytek pak bude na neznámém místě cvičit afghánské speciální síly. „Cílem je, aby afghánské bezpečnostní síly, jak vojáci, tak policie, byly schopny si od roku 2015 zajišťovat bezpečnost kompletně samy,“ vysvětlil Vondra. O zahraničních misích budou v květnu rozhodovat ministři, podé parlament. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)