Novým ministrem školství nebude politik

Praha – Lídři koalice se rozhodli, že novým ministrem školství nebude politik, ale uznávaná osobnost ze světa akademiků. Pokud vláda přežije dnešní hlasování o důvěře, místo ministra školství tak nepřipadne žádné straně. Ve školství to i nadále vře, kantoři si stěžují na krácení platů a obce protestují proti změnám ve financování.

„Je dohoda na tom, že se pokusíme vyhledat nějakého nezávislého odborníka z akademické sféry, který by pomohl napravit koalici i ministerstvu pošramocenou pověst,“ řekl Právu zdroj z vládní koalice. Další tahanice o ministerstvo by podle něj mohla být pro vládu v současné nestabilní situaci smrtelná. Křeslo po Věcech veřejných tedy automaticky nepřevezme člen platformy, která má osm členů.

Spekulovalo se o náměstcích Wilhelmovi a Nantlovi

Po odchodu Josefa Dobeše přišel v úvahu náměstek pro vysoké školství a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm, spekulace o něm ale zatím utichly. Další variantou mohl být další náměstek na školství, nestraník Jiří Nantl, který stojí za kontroverzním záměrem vysokoškolské platformy. Ten se prý zamlouval i premiérovi.

Na nového ministra čeká třeba plzeňská právnická fakulta, která dosud neví, zda bude smět přijímat do prvního ročníku. Resort školství má problémy i s čerpáním miliard z evropských fondů. Jeho nový šéf by měl také navrhnout, jak by měl vypadat zápis na vysoké školy. Kromě toho se bude muset ještě vypořádat s námitkami vůči Dobešově reformě financování školství. Návrh počítá s tím, že peníze pro základní a střední školy se už nebudou rozdělovat na hlavu, ale podle zaplněnosti tříd.

Vydáno pod