Za první tři měsíce objeveno 44 nových pacientů s HIV

Praha - Za první tři měsíce nového roku zaznamenali tuzemští lékaři 44 nových pacientů s virem HIV, převážně mužů. Odborníci v tomto období provedli bezmála 316 tisíc vyšetření a nemoc AIDS objevili u pětice lidí. Dvě osoby v prvním čtvrtletí na chorobu selhání imunity zemřeli. Vyplývá to z nových údajů národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu.

Podle vedoucího laboratoře Vratislava Němečka počet nakažených za letošní první čtvrtletí stoupl na dvouleté maximum. Loni v prvních třech měsících testy odhalily vir HIV u 35 lidí a předloni u 42. Zatím však prý nejde odhadnout, jak se bude situace dál vyvíjet.

Nebezpečí AIDS
Zdroj: ČT24

Počet nových pacientů s virem HIV v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstal. Zatímco v roce 2002 evidovali lékaři 50 případů, předloni jich bylo už 180. Loni experti zaznamenali 153 nových nakažených. Čísla se tak vrátila zhruba na úroveň roku 2009, kdy testy odhalily 156 nových nákaz. „Poslední roky vykazovaly strmější nárůst počtu osob žijících s HIV, který nepochybně souvisí s nárůstem počtu infikovaných a s nižší úmrtností díky efektivní léčbě,“ vysvětlil Němeček s tím, že s přibývajícími nakaženými se významně zvyšují i náklady na léčení.

Podle neziskových organizací a expertů je nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to právě i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit.

Vyšetření krve na přítomnost viru HIV
Zdroj: ČT24

Za první čtvrtletí 2012 bylo provedeno celkem 316 871 vyšetření. Z toho největší část (více než 221 tisíc) lékaři udělali kvůli darování krve a přes 31 tisíc testů těhotným ženám. Na vlastní žádost se nechalo vyšetřit 4 467 osob. Celkem 338 testů podstoupili drogově závislí, 280 vězni a 1 035 lidé, kteří jsou promiskuitní či se živí prostitucí. Ze 1 703 testovaných cizinců jich bylo pět HIV pozitivních.