Ekologové vyzvali Klause, aby odvolal Vitáskovou

Praha - Ekologické organizace dnes poslaly otevřený dopis prezidentovi Václavu Klausovi, aby odvolal předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Nelíbí se jim její přístup k obnovitelným zdrojům energie. Vitásková tento týden oznámila, že ERÚ plánuje od roku 2014 zastavit finanční podporu obnovitelných zdrojů.

Výzvu prezidentovi poslaly ekologické Sdružení Calla, Centrum pro dopravu a energetiku a Aliance pro energetickou soběstačnost. Tvrdí, že Vitásková v čele ERÚ překračuje své kompetence vymezené legislativou.

Na tiskové konferenci v týdnu Vitásková uvedla, že další dlouhodobá finanční podpora obnovitelných zdrojů není nutná mimo jiné kvůli tomu, že ČR již příští rok splní svůj závazek EU vyrábět 13,5 procenta spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. „Jde o elektřinu, teplo i motorová paliva. Předsedkyně Vitásková soustavně redukuje debatu o plnění českého závazku pouze na elektřinu,“ namítají ekologové.

Vitásková uvedla, že zrušením podpory obnovitelných zdrojů spotřebitelé v příštích letech ušetří stovky miliard korun. Tvrdí, že stávající podpora obnovitelných zdrojů je za hranicí ekonomických možností České republiky. Obnovitelné zdroje jako ekonomicky neúnosné kritizuje také Klaus.

Ekologům se nelíbí, že Vitásková a Klaus jsou v kritice obnovitelných zdrojů zajedno. „Energetický regulační úřad nesmí při výkonu své působnosti přijímat ani vyžadovat pokyny od prezidenta republiky. Mediální vystoupení předsedkyně Vitáskové po schůzkách s Václavem Klausem budí podezření právě na rozpor s tímto požadavkem zákona,“ uvedli.

Vitásková v únoru po setkání s Klausem řekla, že obnovitelné zdroje budou ČR jen letos stát přes 38 miliard korun a její úřad se bude snažit růst těchto nákladů omezit. Vitásková nastoupila do čela ERÚ v loňském roce. Její funkční období je šestileté. Podle nového zákona jmenuje šéfa ERÚ prezident na návrh vlády.